Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Massproduktion ska sänka hyran

Publicerad: 25 augusti 2015, 07:58

Stockholms allmännyttiga bostadsbolag ska i en gemensam satsning bygga de så kallade ”Stockholmshusen”. Man hoppas på att de massproducerade hyresrätterna ska sänka produktionskostnaderna med 25 procent, vilket ska avspeglas i hyran.


Ämnen i artikeln:

FamiljebostäderStockholms stadStockholmshemStockholmshusenSvenska Bostäder

– Det är ju otroligt mycket billigare att gå ut med en stor produktion med kanske 3 000 – 5 000 lägenheter mot att bygga några hundra. Det pressar kostnaderna oerhört mycket, säger Ann-Margarethe Livh, bostadsborgarråd till SVT Nyheter Stockholm.

Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem och Stockholms stad har som mål att bygga 3500 till 5000 hyresrätter fram till 2020. Helhetsgreppet är tänkt att skapa förutsättningar för att hålla nere både tidsåtgång och kostnader.

– Genom att samla oss kan vi sätta press på byggbranschen att skapa bra och kostnadseffektiva lösningar, säger Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder.

Var de nya hyresrätterna ska byggas är fortfarande oklart, men Ann-Margarethe Liv säger att man i så stor utsträckning som möjligt vill bygga där allmännyttan redan är stark, där det finns närhet till kommunikationer och gärna där marken är hårdgjord för att spara in på beredningen av marken.

Björn Ljung är gruppledare i stadsbyggnadsnämnden. Han är kritisk till Livhs förslag att hyresrätterna ska byggas där allmännyttan redan är stark.

– Det behövs billiga hyresrätter, men de ska byggas där det finns få hyresrätter, inte där det finns för många. Vi ska inte göra om misstagen från miljonprogramsåren. Vi ska bygga mycket och då ska vi bygga ihop staden, inte isär den, säger han.

Redaktionen

Källa: SVT Nyheter Stockholm och pressmeddelande Svenska Bostäder

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.