Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

“Marknadshyror leder inte till ökat byggande”

Publicerad: 19 maj 2016, 09:05

Foto: Linköping kommun.

Det är den begränsade konkurrensen på byggmarknaden och de höga byggkostnaderna som är huvudorsaken till att det inte byggs fler hyresrätter och utan en ökad konkurrens i byggsektorn leder marknadshyror sannolikt inte till ökat bostadsbyggande. Det konstaterar konsultbolaget Tyréns i en studie.


Det är den begränsade konkurrensen på byggmarknaden och de höga byggkostnaderna som är huvudorsaken till att det inte byggs fler hyresrätter och utan en ökad konkurrens i byggsektorn leder marknadshyror sannolikt inte till ökat bostadsbyggande. Det konstaterar konsultbolaget Tyréns i en studie man gjort på uppdrag av SABO och som presenteras på torsdagen.

Vidare konstaterar Tyréns att de aktörer som skulle vinna mest på införandet av marknadshyror är fastighetsägare på attraktiva marknader. Anledningen till att SABO beställt studien är att ett av de vanligaste argumenten för marknadshyror är att de ökar bostadsbyggandet.

Kurt Eliasson

Kurt Eliasson. Foto: SABO.

– Dagens bostadsdebatt har allt för länge dominerats av de som vill svartmåla Sveriges kollektivt förhandlade hyror. De som propagerar för marknadshyrans förträfflighet har mycket att bevisa. När, var och hur skulle marknadshyror rädda oss ur bostadsbristen? Svaren på de frågorna är komplexa och det talas för lite om dom, kommenterar Kurt Eliasson, vd för SABO i ett pressmeddelande.

Tyréns kommer fram till att bostadskonsumenterna kommer sannolikt att få en begränsad nytta av marknadshyror och en stor andel hushåll i hyresrätter kan räkna med att hyran höjs om marknadshyror införs. Dessutom kommer det få oönskade sociala konsekvenser och leda till ökad trångboddhet för hushåll med låga inkomster och social housing kan bli en nödvändig följd av marknadshyror.

– Tyréns konstaterar att bostadspolitikens fördelningspolitiska ambitioner skulle stå inför stora utmaningar. Jag ställer mig frågan: Vilka politiker är villiga att försvara värdeöverföringar till fastighetsägare på skattebetalarnas bekostnad och samtidigt öka offentliga utgifter i form av kraftigt ökande bostadsbidrag? Och inser de att marknadshyror kräver statligt reglerade hyror för inkomstsvaga hushåll, frågar Kurt Eliasson.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.