Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Marknadshyror inte årets julklapp

Publicerad: 24 november 2017, 11:16

Seminarium om hyresmarknaden. Foto: Fastighetsnytt

Fastighetsägarna arrangerade i veckan ett frukostseminarium med panelsamtal om hyresrättens framtid. Bostadsbristen, svartmarknaden, marknadshyror och misslyckade bruksvärdesförhandlingar var några punkter som togs upp.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenHyresrätter

Tisdagens Gör om, gör rätt gör hyresrätt!-seminarium inleddes av Gör Hyresrätt-bokens båda författare, ledarskribenten Henrik Bredberg och hyresförhandlaren Jan FH Kockum. De anser att grundidén med hyresrätten är genial men måste reformeras för att bättre kunna tillgodose dagens behov.

– Vårt syfte är att väcka diskussioner om detta verkligen är världens bästa system, säger Jan FH Kockum, till Fastighetsnytt.

Politikerna måste våga förändra mer för att motverka bostadsbrist, långa köer, trångboddhet och svartkontrakt – stora problem som enligt författarna fläckar Sveriges rykte som ett välfärdsland.

– Jag är besviken över att det saknas en vilja för att göra något och att man hellre sopar allt under mattan. Det finns ingen riktning och jag tror därför att bostadssituationen blir ännu värre framöver.

Han frågar vad vi har för nytta av dagens system om det överhuvudtaget inte finns några billiga hyreslägenheter att tillgå?

– I London kanske man måste betala högre hyra men det finns åtminstone lägenheter att hyra. Vi säger inte att marknadshyror är den enda lösningen, men jag tror att många orter vore väldigt glada om de fick det.

Det beror på att bostadssituationen skiljer sig stort beroende på var i landet man befinner sig. För att dra det till sin spets drar Kockum paralleller mellan storstaden och landsbygden.

– En villa i Töreboda kostar 500 000 kronor och är svår att sälja, samtidigt som ett precis likadant hus i Bromma, som kostar 15 miljoner kronor, är hur lätt att sälja som helst. Priserna harmoniserar inte riktigt med det övriga systemet.

Men Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, försäkrar att det inte är aktuellt att införa marknadshyror i det befintliga beståndet.

– Det blir inte årets julklapp. Ett bortplockat hyresgästskydd leder knappast till minskad segregation eller ökad byggtakt och rörlighet.

Han säger att konsumentskyddslagstiftningen och hyressättningssystemet behövs för att balansera både hyresgästernas och fastighetsägarnas intressen. Men Nathalie Brard, hyresmarknadschef på Fastighetsägarna, passar i det här sammanhanget på att lyfta fram stora brister.

– Den årliga förhandlingen mellan parterna fungerar  inte överhuvudtaget. Det finns ingen oberoende medlingsfunktion och därför saknar vi grunder i förhandlingen.

Hon säger att det innebär att fastighetsägaren till slut tvingas acceptera det bud som Hyresgästföreningen erbjuder.

– Det är därför vi har haft två år av realt fallande hyror och med stor sannolikhet får det även 2018.

Hyresgästföreningen är dock inte beredda att släppa sitt veto till en oberoende medlingsfunktion i sina förhandlingar med fastighetsägare.

– Vi har inte samma problembild och bör komma ihåg att inget system är perfekt. Det finns en tydlig övertro och felaktig uppfattning om vad förhandlingssystemet ska göra. Vi behöver en lagstiftning som tillgodoser besittningsskydd och ett system som även fastighetsägare kan verka inom,säger Erik Elmgren.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev