Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Mark viktigare än marknadshyror

Publicerad: 10 april 2014, 13:30

Rudolf Antoni, Jenny Madestam, Fredrik Tenfält, Hans Wallenstam och Mia Odabas.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Kommer det bli ett maktskifte i Göteborg? Enligt valupptaktspanelen på Business Arena Göteborg är det mycket möjligt. Hans Wallenstam ser det dock som viktigast att det är driva personer som tar över rodret, oavsett vilket parti som vinner valet.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaHans Wallenstam

Kommer det bli ett maktskifte i Göteborg? Enligt valupptaktspanelen på Business Arena Göteborg är det mycket möjligt. Hans Wallenstam ser det dock som viktigast att det är driva personer som tar över rodret, oavsett vilket parti som vinner valet.

Fredrik Tenfält, politisk redaktör, GP, tycker att utifrån den lokala aspekten finns det förutsättningar för ett regimskifte och han tror att det blir en väldigt spännande valrörelse i Göteborg.
– Det har varit en ganska turbulent period för Göteborg med alla affärer kring mutor, diskussioner kring satsningarna framöver och så har vi en folkomröstning i Göteborg som är ganska avgörande för stadens framtid. Samtidigt har vi bostadspolitiken där man under 20 år inte lyckats nå upp till de nivåer man satt från politiskt håll med växande bostadsköer och så vidare. Det är ett väldigt spännande läge och lokalvalet blir riktigt intressant.

Hans Wallenstam, vd Wallenstam, ser kommunalvalen som det mest intressanta för bolaget, och då handlar det inte om vilket parti som vinner utan snarare hur drivna personerna är som sitter vid rodret.
– Det i särklass viktigaste för Göteborg är ett starkt politiskt ledarskap. Det är kanske viktigare för oss som byggare än vilket parti som vinner riksdagsvalet. Starkt ledarskap, våga ta matcherna och driva sina planer för att byggandet ska komma igång, säger Hans Wallenstam.

Mark viktigare än marknadshyror
Bostadsfrågan är en fråga som brukar växa ju närmare val man kommer, i år verkar det som att ämnet fått en ännu bredare förankring. Trots ett ökat intresse tycker dock moderatorn, ekonomijournalisten Mia Odabas, att politikerna duckar för de stora frågorna som skulle ge större förändringar. Statsvetaren Jenny Madestam menar att i bostadsfrågan finns det grupper som kommer att vara väldigt tydliga vinnare och förlorare, vilket gör den känsligt för partier att hantera och extra mycket så inför ett val. När det gäller skola och infrastruktur är det lättare att föra argument där alla är vinnare, än att till exempel lyfta en fråga som hyressättningssystemet.

Enligt Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna är en reformering av hyressättningen den enskilt viktigaste frågan för deras medlemmar när det gäller att lösa bostadsproblemen, följt av tillgång till attraktiv mark. Men Fredrik Tenfält har viss förståelse för att man är försiktig i den frågan från politiskt håll då marknadshyror förutsätter en marknad som är i någorlunda balans.
– Det har vi inte utan vi har haft en accelererande bostadsbrist under ett antal år, och ska man komma rätta med den är det andra saker som är viktiga. När det gäller Göteborg tycker jag att det är lite märkligt då det är en stad med väldigt fina förutsättningar, mycket centrala markområden som inte blir bebyggda. Där måste det hända något, säger Fredrik Tenfält.

Han får medhåll av Hans Wallenstam som inte ser hyressättningssystemet som någon käpp i hjulet för att bygga.
– Marknadshyror är ingen stor sak för oss utan den stora frågan för Wallenstam, för att komma igång med mer bostadsproduktion, det är fler markanvisningar på kommunal mark. Vi bygger betydligt mer i Stockholm än i Göteborg. Vi skulle gärna bygga mer här men för vår del är det inte hyressättningssystemet som är problemet utan bristen på planlagd mark, säger han.

Alla i panelen var dock överens om att före valet kommer inget parti peta i frågan om marknadshyror.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.