Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Uthyrning

Majoritet vill se friare hyressättning

Publicerad: 11 april 2016, 09:44

Enligt en enkät som Fastighetsägarna har genomfört anser 78 procent av fastighetsföretagen att införandet av en friare hyressättning är den enskilt viktigaste åtgärden för ett ökat byggande.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaTomas Ernhagen

Enligt en enkät som organisationen Fastighetsägarna har genomfört, anser 78 procent av fastighetsföretagen att införandet av en friare hyressättning är den enskilt viktigaste åtgärden för att få fart på bostadsbyggandet.

Fastighetsägarna Sverige har frågat drygt 100 fastighetsföretag om önskade prioriteringar i de pågående bostadspolitiska samtalen mellan regeringen, Vänsterpartiet och de fyra allianspartierna.

Förutom en friare hyressättning ligger också förenklade byggregler och snabbare planprocesser högt upp på önskelistan.

– Situationen på den svenska bostadsmarknaden är klart oroande. I de större städerna ringlar köerna till hyresrätterna långa samtidigt som priserna på bostadsrätter och villor fortsätter att stiga. Politikerna måste agera nu. Behovet av åtgärder som ger effekt är akut, kommenterar Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Just nu pågår de bostadspolitiska samtalen, och för ett par veckor sedan gav regeringen Medlingsinstitutets före detta generaldirektör Claes Stråth i uppdrag att tillsammans med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO ta fram förslag på hur dagens hyressättningssystem kan förändras. Det var med anledning av det sistnämnda som Fastighetsägarna genomförde enkäten.

– För att ge input till de politiska samtalen och till Stråths utredning bad vi över 100 privata fastighetsföretag i de tre storstäderna och ytterligare fyra större städer att rangordna vilka åtgärder de anser är effektivast för att att klara problemen på bostadsmarknaden, säger Tomas Ernhagen.

Källa: Fastighetsägarna.

Källa: Fastighetsägarna.

Enligt enkäten anser 78 procent av fastighetsföretagen att en friare hyressättning är den enskilt effektivaste åtgärden. Därefter kommer fortsatta regelförenklingar och en snabbare planprocess (75 procent) följt av ett ökat utbud av planlagd mark (31 procent).

Här kan du läsa mer om enkäten.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.