måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Länsstyrelsen: Stockholm behöver hyresrätter

Publicerad: 28 juni 2018, 12:45

Bostadsrätten dominerar i Stockholmsregionen och det behövs fler hyresrätter för att inte stänga ute folk med svag ekonomi. Det uppger Länsstyrelsen Stockholm i sin senaste rapport om bostadsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

Bostadsrätten dominerar i Stockholmsregionen och det behövs fler hyresrätter för att inte stänga ute folk med svag ekonomi. Det uppger Länsstyrelsen Stockholm i sin senaste rapport om bostadsmarknaden.

Det finns bara 6 000 lediga hyresbostäder i hela landet, enligt Boverkets beräkningar, och bristen är stor framför allt i Stockholmsregionen där bostadsrätten är klart dominerande.

– Det är nästan omöjligt för folk med svag ekonomi att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm. Få har råd att köpa de bostadsrätter som byggs, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Stockholm.

De senaste tre åren har visserligen över 56 000 bostäder påbörjats i länet, men första kvartalet i år påbörjades bara 2 400 bostäder, jämfört med det dubbla föregående år, enligt Länsstyrelsens rapport ”Läget i länet. Bostadsmarknaden i Stockholms län 2018”. Det försvårar i allra högsta grad länets förberedelser inför en befolkningsökning på upp till en halv miljon personer fram till år 2030, enligt rapporten.

Hyresrättsbristen i huvudstadsregionen beror bland annat på att allmännyttan i flera kommuner inte har byggt några hyresrätter alls de senaste 20–30 åren, enligt Weston.

– Nu ska de sätta igång och bygga, vilket är svårt att rigga för en organisation som tidigare huvudsakligen sysslat med förvaltning. Startsträckorna blir därför långa och många kommuner missar politikernas byggkrav.

Hyresrätten, som på 90-talet var dominerande, har minskat med 24 procent sedan 1990, enligt rapporten. Sedan millennieskiftet har drygt 120 000 hyresrätter omvandlats till bostadsrätter, varav 50 000 från allmännyttans bestånd. Detta kombinerat med att bolagen av finansiella skäl hellre bygger bostadsrätter än hyresrätter har gjort gapet ännu större.

– Bostadsutvecklarna tjänar stora pengar på att bygga bostadsrätter, som dessutom är enklare att hantera då de slipper förvaltningen. Och prisuppgången har hela tiden varit relativt stabil eftersom utbudet legat under efterfrågan.

Nu tycks den långa byggfesten däremot ha nått sitt slut. Senaste årets avmattning på bostadsmarknaden i Stockholm har skapat ett utbudsöverskott som tvärtom tvingar byggbolag att rea ut dyra objekt och locka kunder med olika gratiserbjudanden. Något som analytiker visserligen beskriver som hälsosamt då priserna behöver sjunka till en rimligare nivå och fokus skiftas till hyresrätter.

– Vi ser att fler bolag nu är villiga att bredda sig och inleder diskussioner med kommuner om hur mark som är köpt för att bebyggas med bostadsrätter i stället ska kunna bebyggas med hyresrätter, säger Henrik Weston.

Det kan emellertid vara svårt att omvandla bostadsrättsprojekt till hyresrätter eftersom prisskillnaden på mark är stor mellan upplåtelseformerna och exempelvis Stockholms stad tillämpar tomträttsinstitutet för hyresrätter, förklarar han vidare.

– Men en kommun kan gå med på att sälja marken för halva priset om byggbolaget tecknar ett avtal om att bygga hyresrätter som inte får omvandlas under de närmaste 15 åren.

Upplåtelseformer i Stockholms län 1990:
Hyresrätter: 60 procent
Äganderätter: 23 procent
Bostadsrätter: 17 procent

Upplåtelseformer 2017:
Hyresrätter: 36 procent
Äganderätter: 24 procent
Bostadsrätter: 40 procent

Källa: SCB

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev