Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Lägsta hyreshöjningarna på tio år

Publicerad: 18 mars 2016, 08:52

När nästan 70 procent av landets hyresgäster har fått sin hyra färdigförhandlad, visar det sig att hyreshöjningarna är de lägsta på tio år.

Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenMSCI

När nästan 70 procent av landets hyresgäster har fått sin hyra färdigförhandlad, visar det sig att hyreshöjningarna är de lägsta på tio år. Det skriver tidningen Hem&Hyra.

Enligt Hyresgästföreningens analys är anledningen till de låga hyreshöjningarna att det just nu är så lönsamt att äga fastigheter – vilket speglas i hyran.

Inom det allmännyttiga beståndet är den genomsnittliga höjningen 0,6 procent, bland de privata hyresvärdarna är snittet 0,68 procent.

Enligt IPD Svenskt Fastighetsindex var avkastningen för bostadsfastigheter i Stockholm 14,7 procent förra året. Det gör Stockholm till den fjärde bästa staden i världen att äga bostäder i.

– Den förhållandevis låga nivån på årets hyresöverenskommelser bekräftar vår bild av läget. Det är dags för landets hyresgäster att få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till Hem&Hyra.

Totalt har 85 procent av lägenheterna hos kommunala värdar fått sina nya hyror. Hos privatvärdarna är mindre än hälften klara, bland annat på grund av att flera stora förhandlingar strandat, vilket Fastighetsnytt tidigare skrivit om.

Redaktionen

Källa: Hem&Hyra

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev