fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Klart: SBB och K2A hyr ut 42.500 kvadratmeter till Polisen i Västerås

Publicerad: 19 maj 2022, 12:54

Planförslaget för ett nytt polishus i Västerås med, tillhörande häkte, klubbades igenom i byggnadsnämnden 2021. SBB:s och K2A:s byggnad ska ligga i korsningen Björnövägen/Kungsängsgatan. Nu är även hyreskontraktet signat. Foto: AG arkitekter

SBB och K2A har gemensamt tecknat hyresavtal med Polismyndigheten respektive Kriminalvården för uthyrning om totalt cirka 42.500 kvadratmeter i parternas planerade fastighet i Västerås. Uthyrningen är bland de fem största på 2000-talet.

Ämnen i artikeln:

MälarportsområdetSvepetSBB FastigheterVästerås

R


Uthyrningen innebär ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner kronor med en avtalstid om 20 år.

Fastigheten planeras att börja bebyggas under 2023. Inflyttning är planerad till 2026. Sammantaget är uthyrningen den största kontorsuthyrningen i Sverige sedan 2019 och en av de fem största uthyrningarna under 2000-talet.

Läs mer: Planerar att helt ställa om central galleria: ”Stora förändringar” 

– Det är glädjande att regeringen nu godkänt hyresavtalen och att vi kan gå vidare mot en byggstart, kommenterar Krister Karlsson, vice vd samt chef projekt- och fastighetsutveckling på SBB.

Häktet i förgrunden och polishuset bakom. Vy från Kungsängsgatan i Västerås. SBB:s och K2A:s fastighet planerar att börja bebyggas 2023. Foto: AG arkitekter

SBB förvärvade 2017 en fastighet med 4.000 kvadratmeter lokaler och ska nu fem år senare på samma plats bygga 42.500 kvadratmeter åt Polisen och Kriminalvården med 20-åriga hyresavtal på ett av Västerås mest centrala lägen.

Hyresavtalen är tecknade genom Slaggborn Västerås AB, som äger den aktuella fastigheten. Slaggborn Västerås AB ägs av SBB till 50 procent och K2A till 50 procent.

Läs mer: Ilija Batljan: Belåningsgraden ska ner och ratingen upp 

– Det här är ett av de mest spännande projekten i K2A:s historia och det visar hur snabbt och hur mycket vi utvecklats som bolag de senaste åren, kommenterar Johan Knaust, vd på K2A.

Det nya häktet, med 100 platser, kommer att sysselsätta runt 110 medarbetare inom Kriminalvården. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev