Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Klart: Säljer 1923 hyresrätter

Publicerad: 23 september 2016, 07:06

I augusti tecknade Viktoria Park och Heimstaden en avsiktsförklaring med Växjöbostäder om köp av 1 900 lägenheter i Växjö, för totalt 1,5 miljarder kronor. Nu har de slutgiltiga avtalen undertecknats.


Ämnen i artikeln:

Victoria Park FastigheterCatellaVäxjöbostäderHeimstaden

[conten-acide]

I augusti tecknade Viktoria Park och Heimstaden en avsiktsförklaring med Växjöbostäder om köp av 1 900 lägenheter i Växjö, för totalt 1,5 miljarder kronor. Nu har de slutgiltiga avtalen undertecknats.

– Efter budgivningsprocess och urvalsintervjuer med de som lade de högsta buden har vi nu tecknat avtal om försäljning med Heimstaden Bostad och Viktoria Park, säger Maria Säterdal, vd på Växjöbostäder.

Heimstaden slutför, genom det med Alecta, Ericsson och Sandvik delägda dotterbolaget Heimstaden Bostad AB, det tidigare annonserade förvärvet av ett bostadsfastighetsbestånd i Växjö. Beståndet, som är beläget i Campus och Teleborg i Växjö, omfattar totalt 1 038 lägenheter och har en uthyrbar yta om cirka 59 520 kvadratmeter. Förvärvet sker till ett underliggande fastighetsvärde om 735 miljoner kronor. Tillträde är planerat den 1 december 2016. Förvärvet kommer att ske i bolagsform och finansieras genom befintlig kassa samt genom upptagande av nya lån.
– Vi har varit verksamma i mindre skala i Växjö sedan ett antal år och har nu äntligen kunnat komplettera med ett fint bestånd i två attraktiva stadsdelar. Det är glädjande att Växjö kommun valt att samarbeta med Heimstaden i denna transaktion. Heimstaden har nu genomfört transaktioner med de kommunala bolagen i Luleå, Skellefteå samt Växjö och vi ser fram emot fler positiva dialoger med kommuner och andra fastighetsägare runt om i Sverige, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.

Victoria Park AB köper fastigheterna på Araby och Norr (Skatan 1, 6, 7, 8, 9 och 10, Magistern 6, 7 och 8). Ett bostadsfastighetsbestånd om totalt 885 lägenheter, med en uthyrbar yta om drygt 70 000 kvadratmeter. Förvärvet sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 830 miljoner kronor där köpeskilling för aktierna preliminärt uppgår till 547 miljoner kronor. Förvärvet finansieras genom befintlig kassa samt genom upptagande av nya lån, i enlighet med bolagets policy. Tillträde sker den 1 december 2016, då även betalning sker.
– Det är glädjande att kunna avsluta vår andra kommunala affär, och dessutom etablera Victoria Park i en ny geografisk marknad. Beståndet är fullt uthyrt, välförvaltat och delvis stambytt med lägen nära Växjös stadskärna. Genom denna affär når vi vårt övergripande mål om att förvalta minst 1 000 000 kvadratmeter. Vi förväntar oss kunna förädla det aktuella beståndet ytterligare genom vår värdeskapande förvaltningsmodell med en social dimension, säger Victoria Parks vd Peter Strand.

Båda köparna har accepterat att inga av fastigheterna ska kunna ombildas till bostadsrätter under de kommande tio åren från tillträdesdagen. Skulle de överträda avtalen utgår ett vite om 20 procent av den slutliga köpeskillingen.

Vid transaktionen har Catella varit säljarens rådgivare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.