Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

Publicerad: 20 februari 2018, 15:03

Kicki Björklund.

Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.


Ämnen i artikeln:

Bostadsbolaget GöteborgKicki Björklund

Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.

Vi är många som dagligen arbetar för att öka trivseln och tryggheten för våra hyresgäster och skapa trevliga boendemiljöer. Bostadsbolaget är en del av Framtidenkoncernen, Sveriges största allmännytta, och tillsammans har vi ett stort socialt ansvar i våra ytterområden för att bidra till ett jämlikt Göteborg. Generellt sett har vi i Sverige fått det bättre, men skillnaderna i livsvillkor och hälsa ökar ändå. I de särskilt utsatta områdena är otrygghet och utanförskap ett fortsatt växande problem. Dessutom är tilliten till både samhället och andra människor ofta låg vilket kan göra det svårt för oss att nå fram i vårt dialogarbete.

Det viktiga mötet
Forskning visar tydligt att tillit till andra samt social sammanhållning är viktiga grundstenar för att bygga ett samhälle som fungerar. För att starta positiva synergieffekter behöver vi få träffa människor som inte är precis som oss själva. Och ska människor kunna mötas över gränser behöver det finnas fysiska förutsättningar för det.

Här kan vi fastighetsägare vara med och påverka. Vi kan bygga och utveckla mötesplatser som förenklar sociala möten och interaktioner på allmänna platser kring våra fastigheter. Till exempel har Bostadsbolaget med hjälp av medel från Boverket byggt en generationslekplats i Norra Biskopsgården. Här finns allt från utegym och grillplats till Göteborgs första interaktiva dansmaskin. Syftet är att platsen ska kunna användas året om och vara en mötesplats för människor i alla åldrar och med olika intressen. Den kan även locka människor från andra stadsdelar att se sig om i nya områden. Vi hoppas se goda resultat av satsningen innan året är slut.

Lyssna på de boende
Dialogen med de boende är förstås grundläggande i allt utvecklingsarbete. För att öka tilliten till oss hyresvärdar måste hyresgästerna känna sig inbjudna, sedda och se att vi satsar långsiktigt i boendemiljön. Vi behöver även vara ödmjuka när vi lyssnar i dialog – det är hyresgästerna som vet bäst vad som behövs för att vända onda cirklar till goda. Alla områden har olika förutsättningar – geografiskt, utformningsmässigt och socioekonomiskt. Vill vi ha en förändring på riktigt måste hyresgästernas behov och erfarenheter få styra. Vi måste våga arbeta på olika sätt för att alla hyresgäster i slutändan ska få det lika bra.

Tillsammans når vi målet
En fastighetsägare kan inte på egen hand bygga ett områdes varumärke, inte förändra människor eller omvärlden. Men genom att samarbeta med andra i området, vara närvarande, skapa trygga mötesplatser, anpassa vår service efter behoven genom att lyssna på de som bor hos oss kan vi tillsammans med hyresgästerna och övriga i staden vara med och bygga trygga, trivsamma och jämlika bostadsområden.

Kicki Björklund
Vd, Bostadsbolaget

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.