onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Ioffice öppnar första i Göteborg – 4 000 kvm i ikonisk byggnad

Publicerad: 17 maj 2023, 12:11

Gavia äger fastigheten Nordstaden 28:2, mer känd som Navigationsskolan. "En unik fastighet", menar Ioffice vd Homan Tehrani. Här står han uppe i klocktornet. bredvid Karoline Palmqvist, cheif of operations på Ioffice.

Foto: Ioffice

Ioffice öppnar sin första anläggning i Göteborg. Coworkingoperatören hyr 4 000 kvadratmeter i Navigationsskolan på Kvarnberget i centrala Göteborgs. Fastighetsägare är ett familjeägt investmentbolag.

Ämnen i artikeln:

Göteborg

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


– Etableringen i Navigationsskolan blir vår första av flera i tillväxtregionen Göteborg, eftersom vi ser ett ökat behov av flexibla kontorslösningar, säger Homan Tehrani, vd för Ioffice, i en kommentar.

Navigationsskolan, en välkänd byggnade från mitten av 1800-talet som tidigare huserade Sjöbefälsskolan, ligger på Kvarnberget i centrala Göteborg – med utsikt över Göta älv.

Sedan tidigare har Vasakronan ägt fastigheten. Fastighetsägare i dag är investmentbolaget Gavia. Bruttoytan är över 8 000 kvadratmeter.

Vasakronan ägde den välkända fastigheten på Kvarnberget. Gavia förvärvade den 2013. Sjöbefälsskolan hyrde byggnaden tidigare.

Foto: Ioffice

– Vi hade tittat på flera olika alternativ för vår expansion till Göteborg, men när vi fick se Navigationsskolan blev vi stormförtjusta direkt. Det är verkligen en unik fastighet och vi kommer med stolthet att förvalta dess själ, säger Homan Tehrani.

Ligger i startgroparna för fler intressanta projekt i Göteborg

Ioffice har sedan tidigare åtta anläggningar centralt utspridda i Stockholm, varav fyra har startats under de senaste 12 månaderna.

Läs mer: Ioffice hyr 3 000 kvm på Vasagatan – nära nytt avtal vid Hötorget

Planen är att öppna upp den slutna fastigheten och kanske till och med göra klocktornet möjligt att besöka.

Ioffice ser Göteborg som en tillväxtregion och menar att det är stor efterfrågan på flexibla kontorslösningar i staden.

– Vi ligger i startgroparna för fler intressanta projekt i Göteborg. En del handlar om att flytta in i befintliga kontorsbyggnader, andra är fastigheter som fortfarande ligger på ritbordet och där byggherren redan i det skedet vill ha med oss och anpassa efter våra behov. Det är en spännande och intensiv framtid vi har framför oss, säger Homan Tehrani.

Efter uthyrningen hyr operatören strax över 28 000 kvadratmeter. Och mer kommer det bli.

– Vi hoppas på en signering inom kort i centrala Stockholm som isåfall öppnar i Q1 2024, säger Ioffice Karoline Palmqvist till Fastighetsnytt.

Officiellt får Ioffice tillträde till Navigationsskolan 1 februari 2024.

Afry och Serneke har tidigare hyrt i byggnaden

• De första delarna av Navigationsskolan uppfördes år 1862 med tillbyggnader 1916 och 1951.

• Fastigheten har två torn, det höga klocktornet med sin tidkula som angav exakt tid genom att kulan först drogs upp och sedan släpptes ner vid ett givet klockslag och sjömän på så vis kunde ställa sina skeppsklockor, samt det rundade kupoltornet vars tak gick att öppna för det teleskop som där fanns för astronomiska observationer.

• Fram till och med 1994 drevs sjöbefälsutbildningar i fastigheten – sjömaskinister och sjökaptener – men dessa flyttade senare till Lindholmen.

• I stället flyttade först teknikkonsultbolaget ÅF, numera Afry, in och därefter byggkoncernen Serneke. Fastigheten ägs sedan 2013 av Gavia-koncernen.

Källa: Ioffice

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev