Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Uthyrning

Hyror väntas förbli stabila i Stockholms CBD

Publicerad: 18 Februari 2013, 14:18

Efterfrågan av kontorsfastigheter har inte minskat till någon större grad i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

DTZ

Efterfrågan efter kontorsfastigheter i Stockholm verkar huvudsakligen drivas fram av behovet för ökad effektivitet i syfte att få ner kostnaderna Efterfrågan har dock inte minskat till någon större grad, trots en lågstämd marknad och stort riskmedvetande. Det framgår av rådgivningsföretaget DTZs rapport Property Times Stockholm Offices Q4 2012 som publicerades på måndagsförmiddagen.

I rapporten skriver man bland annat att andelen svarande investerare som har en negativ syn på framtiden har ökat en aning, från 17 procent till 20 procent medan andelen svarande med en positiv syn på framtiden har sjunkit från 4 procent till 3 procent. Samtidigt konstaterar man att det vanligtvis finns en tidsfördröjning innan den generella ekonomiska trenden börjar påverka efterfrågan efter fastigheter.

DTZs analytiker väntar sig att utbudet ökar med 3,1 procent av det befintliga beståndet under de kommande tre åren men när man tagit hänsyn till att en del kontorsfastigheter nu görs om till bostäder innebär det att nettoutbudet kommer att öka med 2,5 procent.

Vakansgraden i Storstockholm uppskattas nu uppgå till 11,2 procent medan man i det centrala affärsområdet (CBD) fortfarande har en vakansgrad på lite mer än 4 procent.

Hyrorna i primeområden väntas fortsatt ligga på cirka 4 800 kronor per kvadratmeter och år i CBD. Orsaken är att utbudet inte ökar i den takt att det kommer att möta befintlig efterfrågan, enligt DTZ.

Sverrir Thór

Källa: Property Times Stockholm Offices Q4 2012

Ämnen i artikeln:

DTZ

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.