Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Hyror över 7000 kronor inte orimligt i år

Publicerad: 5 februari 2016, 08:53

Fredrik Wirdenius.

Foto: Sverrir Thor.

Sjunkande direktavkastningskrav och stark hyrestillväxt, det är enligt Vasakronans vd Fredrik Wirdenius formeln för en värdestegring på 11 procent (motsvarande drygt 10 miljarder kronor). Som Fastighetsnytt rapporterade på torsdagen överstiger Vasakronans fastighetsvärde nu 100 miljarder kronor, mycket tack vare en enormt stark värdetillväxt.


Ämnen i artikeln:

Vasakronan Fastigheter

Sjunkande direktavkastningskrav och stark hyrestillväxt, det är enligt Vasakronans vd Fredrik Wirdenius formeln för en värdestegring på 11 procent (motsvarande drygt 10 miljarder kronor). Som Fastighetsnytt rapporterade på torsdagen överstiger Vasakronans fastighetsvärde nu 100 miljarder kronor, mycket tack vare en enormt stark värdetillväxt. Två tredjedelar av denna tillväxt kommer ifrån det fallande direktavkastningskravet och en tredjedel från hyrestillväxten, förklarar han på bolagets kapitalmarknadspresentation på fredagsmorgonen.

I Stockholms CBD ligger direktavkastningskravet nu på 3,75 procent och i sekundära lägen sjunker det också då investerare verkar vara mer benägna att ta risk i sin jakt på avkastning. Det har varit en stor efterfrågan på fastighetsinvesteringar, konstaterar Vasakronans vd, såväl i Sverige som i övriga Europa och väldigt många marknader i Europa har nu rekordlåga yielder.

De låga yielderna är en följd av det rekordlåga ränteläget men som framgår av Fastighetsnytts genomgång av finansieringsläget mot slutet av 2015 har räntemarginalerna stigit kraftigt under andra halvåret 2015, något som även Vasakronan märkt av. Räntemarginalerna har enligt finanschefen Thomas Nystedt stigit från cirka 50 räntepunkter till cirka 115 räntepunkter samtidigt som bankerna har blivit mer selektiva i sin utlåning. Det senast nämnda har inte Vasakronan märkt av men rimligtvis borde avkastningskraven ha kommit ganska nära botten med tanke på de stigande räntemarginalerna, dessa två borde rimligtvis avspegla varandra.

Fredrik Wirdenius är inne på det resonemanget i sin presentation och menar att värdeuppgången kanske blir något försiktigare under 2016 med stabilare yielder. Enligt en enkät som rådgivarföretaget Cushman & Wakefield utfört tror 72 procent av de tillfrågade på stabila direktavkastningskrav under 2016 och det blir med andra ord framförallt hyrorna som kommer att driva värden.

Vakanserna är extremt låga i Stockholm och Göteborg enligt Vasakronans vd och det är främst i Malmö där det finns vakanser men det förklaras av att i Malmö är nyproduktionen högre än på andra marknader. På kort sikt uppfattas riskerna som högre i Malmö än övriga städer då mycket byggrätter ligger ute men det skulle i sin tur kunna indikera att långsiktigt är riskerna i Malmö lägre än i de andra städerna. Fallhöjden blir lägre i Malmö om hyrorna börjar falla. Det finns dock inte mycket som tyder på det i dagsläget, hyresnivåerna på kontor i de bästa lägena i Stockholm ligger nu över 6 000 kronor per kvadratmeter och år och det är inte orimligt att tro att vi under 2016 kommer att se avtal över 7 000 kronor per kvadrat.

Sammanfattningsvis så har Vasakronan haft ett mycket bra år enligt bolaget själva och en snabbanalys av dess bokslutskommuniké ger ingen anledning till att inte instämma i den bilden. Det var dock påtagligt på bolagets kvartalspresentation att man har en mer försiktig framtidsbild än ifjol och att man håller utkik efter en av de mytomspunna svarta svanarna som kan ändra allt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Vasakronan Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.