fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Hyresregleringens förlovade stad

Publicerad: 4 februari 2014, 17:00

New York

En miljon hyresreglerade lägenheter gör att Manhattanborna kan sitta på paradvåningar för nästan inga pengar.

Ämnen i artikeln:

USA

Den som tror att USA är den fria marknadens förlovade land kan ta en titt på New Yorks bostadsmarknad. En miljon hyresreglerade lägenheter gör att Manhattanborna kan sitta på paradvåningar för nästan inga pengar.

Samtidigt som den amerikanska bolåneturbulensen fortsätter att skörda offer finns det en grupp som står relativt fri från problem. I New York gör en miljon hyresreglerade lägenheter att människor kan sitta på paradvåningar för struntsummor. 65 procent av alla lägenheter i New York är hyreslägenheter. Av dessa är 47 procent hyresreglerade. De som har tur och bor i de två procent av beståndet som är ”rent controlled” kan ibland betala mindre än 100 dollar i månaden för en etta. En som definitivt får sägas ha dragit en vinstlott i New Yorks bostadslotteri är 73-årige Thomas Lombardi, vars familj flyttade till Manhattan från Italien på 1940-talet. Han betalar endast $55,01 (ca 355 kronor) i månaden för en etta på Spring Street i hjärtat av Soho. Hans månadshyra har inte gått upp ett öre de senaste två årtiondena.

– Det är den lägsta hyra jag någonsin hört talas om, säger Frank Ricci, chef för Rent Stabilization Association, som representerar 25 000 fastighetsägare, till New York Post.

När Lombardis hyresvärd Robert Cohen köpte femvåningshuset på Spring Street 2012 för $3.9 miljoner ingick två hyresreglerade lägenheter.

De som lyckats komma över så fördelaktiga hyresavtal lämnar dem inte gärna. Fördelarna för hyresgästerna är lika stora som nackdelarna är för hyresvärdarna: när den ena sidan sparar pengar genom att betala hyror långt under marknadsvärdet förlorar den andra sidan pengar i intäkter.

– Om en hyresvärd i Manhattan inte får åtminstone $1000 i månaden för en lägenhet förlorar han pengar, förklarar Frank Ricci.
– Eftersom staden inte tvekar att höja skatter och avloppsavgifter är det ologiskt att kontrollera hyressidan.

Situationen med hyresvärdar som försöker ta tillbaka dessa kontrakt är därför inte direkt ovanlig. Ett sätt som detta kan ske på är när en lägenhet överlåts, ett annat är att hyresvärden försöker hävda högre driftskostnader och på så sätt få upp hyran till minst 2000 dollar i månaden. Om den summan nås och hushållets inkomst är mer än 175000 dollar under två år i rad avregleras lägenheten.

I dagsläget finns det cirka en miljon hyresreglerade lägenheter i New York City. Dessa betecknas på två olika sätt: rent controlled och rent stabilized. En liten bråkdel av lägenheterna klassas som rent controlled. En hyresgäst med en lägenhet klassad som rent stabilized får hyran höjd varje eller vartannat år, medan de med rent control får hyreshöjningar först när värden får tillstånd av det statligt kontrollerade New York Division of Housing and Community Renewal.

Jennie Dehlén

Den fullständiga artikeln finns att läsa i Fastighetsnytt nummer 1 som utkommer fredagen den 14 februari.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev