Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Hyresregleringen stimulerade romantiken

Publicerad: 13 november 2015, 19:50

Gunnar Wetterberg. Foto: Mattias Fröjd.

1943 började befolkningstillväxten i Sverige började ta fart, något förbryllande tyckte Gunnar Wetterberg då det inte var förrän efter andra världskriget som andra länder började uppleva ett stigande födelsetal, för att inte tala om ett födelseöverskott.

Ämnen i artikeln:

Gunnar WetterbergSvefa

När rådgivningsföretaget NAI Svefa på torsdagen firade 20 år fick bland andra historikern, och tillika krönikören i Fastighetsnytt, Gunnar Wetterberg att under ett föredrag koppla ihop historia och framtid. Den röda tråden i Wetterbergs föredrag var befolkningsutvecklingen under 1900-talet där han kopplade ihop berg och dalar i befolkningskurvan med olika händelser och viktiga ekonomiska milstolpar.

En av de mest tydliga topparna i kurvan skedde på 40-talet (40-talisterna känner vi ju alla till som ett demografiskt begrepp) och som Wetterberg konstaterade var det år 1943 som befolkningstillväxten i Sverige började ta fart, något förbryllande tyckte han först då det var inte förrän efter andra världskriget som andra länder började uppleva ett stigande födelsetal för att inte tala om ett födelseöverskott. Efter att ha insett att det faktiskt tar nio månader från befruktning till födsel kunde han dock resonera sig fram till att det fanns två olika förklaringar.

Den första förklaringen var slaget vid Stalingrad 1942. Slaget var det första som Hitler förlorade i andra världskriget och det gav enligt Gunnar Wetterberg svenska kvinnor förnyat hopp vilket i sin tur föranledde att de återigen var redo att få barn. Den andra förklaringen stavades hyresregleringen.

– Man får tycka vad man vill om hyresregleringen i dagens samhälle men på 40-talet gav den unga människor möjligheten att flytta ihop och göra det man flyttar ihop för att göra, konstaterade Wetterberg.

För att sammanfatta på ett språk som fastighetsekonomer säkerligen förstod upprepade han sedan att det var hyresregleringen och det faktum att svenska kvinnor diskonterade freden som Sverige fick ett försprång i födslar på 40-talet.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev