Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Hyreshöjningen störst i Nykvarn

Publicerad: 23 oktober 2018, 05:20

Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Högsta genomsnittliga hyreshöjningen förra året ägde rum i Nykvarns kommun.

Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Lägst är hyran i Fagersta – där ligger motsvarande siffra på 63 kronor.

– Hyreskartan ger en bra överblick av både hyresnivåerna i respektive kommun och hur höjningarna har sett ut under det senaste året, säger Love Börjeson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen.

Hyrorna är i allmänhet högre i kommuner som är kustnära jämfört med grannkommunerna, exempelvis Karlskrona och Tanum. Samma sak gäller för kommuner med stora högskolor eller universitet, som Linköping och Umeå, enligt kartläggningen som är baserad på Statistiska centralbyråns årliga hyresundersökning.

Om man ser till genomsnittlig hyreshöjning var den högst i Nykvarn förra året, med en hyreshöjning på 17,20 procent. Därefter kommer Haninge (13,4 procent), Östermalm i Stockholm (13,10 procent), Svenljunga (7,89 procent) och Lidingö (7,37 procent).

I storstäderna är det skillnad på hyresnivåerna mellan olika stadsdelar, framför allt i Stockholm. Exempelvis är månadshyran per kvadratmeter 132 kronor på Kungsholmen och 80 kronor i Spånga-Tensta. För en lägenhet på 60 kvadratmeter innebär det en skillnad 3 120 kronor per månad.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev