måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Hyreshöjningarna slår mot modebranschen: ”Situationen är allvarlig”

Publicerad: 13 mars 2023, 09:35

Foto: Svensk Handel/TT

Svensk Handels Stilindex för februari visar stora utmaningar för modebranschen i form av bland annat minskad försäljning.
”Modebutikerna är bland de som drabbas absolut värst av de kraftiga hyreshöjningarna”, kommenterar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

SvepetSvensk Handel

SM


Klädhandeln noterar en marginell ökning på 6,1 procent jämfört med samma månad föregående år. Även skohandeln noterar en ökning med 0,7 procent. Siffrorna i Stilindex presenteras dock i löpande priser, vilket gör att månadens siffror är en minskning mätt i fasta priser.

– Tyvärr ser vi hur den dystra trenden fortsätter. Ökade levnadskostnader gör att kunderna håller hårdare i plånboken, samtidigt som många butiker sedan årsskiftet fått en hyreshöjning på över 11 procent. Vi är på allvar oroade för att många butiker och arbetstillfällen kommer att försvinna, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Läs även: Faktorerna som talar för en hyreschock 2024

Enligt Svensk Handel är modebutikerna bland de som drabbas hårdast av de kraftiga hyreshöjningarna. Hyrornas andel av omsättningen blir allt större vilket skapar en stor oro.

– Situationen är allvarlig och till syvende och sist är det jobb och företagande som står på spel, kommenterar Sofia Larsen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev