Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Hyresförhandlingarna strandar i syd

Publicerad: 11 november 2016, 11:28

Turning Torso i Malmö.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i Malmö har strandat. ”Djupt olyckligt” tycker HGF, ”mycket oroande” tycker Fastighetsägarna.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna SydHyresgästföreningenSusanne RikardssonMalmö

Ännu en förhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har strandat, den här gången för 16 000 lägenheter i Malmö. ”Djupt olyckligt” tycker HGF, ”mycket oroande” tycker Fastighetsägarna.

Det var på fredagsförmiddagen som Fastighetsägarna valde att stranda hyresförhandlingarna där man företrätt fastighetsägarna till nästan 16 000 lägenheter i Malmö.

Efter att ha förhandlat sedan i somras landade Fastighetsägarnas slutbud på en hyreshöjning på 1,25 procent – Hyresgästföreningens på 0,55 procent.

– Strandningen är en konsekvens av en lagstiftning som ger Hyresgästföreningen en monopolliknande ställning. Den ger dem makten att bestämma nivån för hyresutvecklingen i landet och gör att de inte har något att förlora på att inte komma överens i förhandlingarna. Detta är mycket oroande för hyresrättens framtid, säger Susanne Rickardsson, vd på Fastighetsägarna Syd.

“Brickor i ett spel”
Hyresgästföreningen fortsätter i sin tur på sin linje, och menar att strandningen är en del av en politisk strategi från Fastighetsägarnas sida.

– Det är inte förvånande att Fastighetsägarna har valt att stranda förhandlingarna i Malmö. Det ligger i deras politiska strategi för att försöka sänka förhandlingssystemet. Det är djupt olyckligt att Fastighetsägarna i Malmö väljer att använda hyresgäster som brickor i ett politiskt spel, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Som bekant är det här inte den första hyresförhandlingen som strandar mellan de två parterna. Förra året strandade förhandlingarna ibland annat Göteborg och Stockholm – mål som fortsatt ligger hos hyresnämnden.

I år har förhandlingarna strandat i Karlskrona och Malmö. I Stockholm har Hyresgästföreningen redan lämnat samtalen om ett ramavtal för 2017 års hyror.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev