torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Höjt tonläge på hyresmarknaden

Publicerad: 6 september 2018, 10:05

Inom kort inleds hyresförhandlingar för 2019. Redan nu har den sedvanliga debatten dragit igång när Fastighetsägarna och SABO går ut med ett yrkande på 3-4 procents hyreshöjning – “omotiverat” enligt HGF.

Ämnen i artikeln:

Anders NordstrandErik ElmgrenFastighetsägarnaHyresgästföreningenMarie LinderReinhold LenneboSABO

Inom kort inleds förhandlingarna om den allmänna hyresnivåns utveckling under 2019. Redan nu har den sedvanliga debatten dragit igång när Fastighetsägarna och SABO går ut med ett yrkande på 3-4 procents hyreshöjning – något Hyresgästföreningen kallar “omotiverat”.

På torsdagen presenterade allmännyttans branschorganisation SABO och Fastighetsägarna en gemensam vägledning inför höstens förhandling. Budskapet är att nivån måste höjas för att bibehålla hyresrättens konkurrenskraft i relation till den samhällsekonomiska utvecklingen. Vägledningen har tagits fram som svar på regelverk som anger vilka grunder som den allmänna hyresnivån på en ort ska justeras på en ort från ett år till ett annat, för att ta hänsyn till den demografiska och ekonomiska utvecklingen på orten.

– På många orter har denna otydlighet skapat stora problem i hyresförhandlingarna mellan parterna. För att ändra på detta och underlätta förhandlingarna har vi nu tagit fram en gemensam vägledning, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

I vägledningen kopplas hyresutvecklingen till den makroekonomiska utvecklingen i Sverige. De båda organisationerna har valt att utgå från Riksbankens prognoser, som pekar på en fortsatt god utveckling för svensk ekonomi med stigande inflation och räntor som följd. Slår dessa nationella prognoser in borde den allmänna hyresnivån höjas med cirka 3-4 procent under 2019, menar man.

– Vi är dock noggranna med att poängtera att förhandlingarna sker lokalt på ortsnivå och där kan självfallet utvecklingen vara annorlunda än på nationell nivå. Detta är alltså inget försök att bedriva nationella hyresförhandlingar. Det är parterna på landets olika orter, som ytterst kommer att precisera de yrkanden som de anser är relevanta, säger Anders Nordstrand, vd SABO.

“Under de senaste åren har den allmänna hyresnivån sänkts i reala termer, eftersom den inte ens har nått upp till inflationen” skriver man.

– Det är naturligtvis inte hållbart. Hyran är hyresvärdens helt dominerande intäkt. Den ska betala löpande driftskostnader och fastighetsunderhåll, samt göra det möjligt att bygga upp kapital för att delfinansiera nyproduktion, säger Anders Nordstrand.

“Förvånande”
Hyresgästföreningen tycker tvärtom att låga räntor och gynnsam kostnadsutveckling bör innebära återhållsamma hyresjusteringar nästa år.

– Hyresvärdarnas ställer ett omotiverat högt krav. Deras vinster har fortsatt öka, räntorna är låga och antalet tomma lägenheter är i det närmaste obefintlig. I förhållande till risk är hyresvärdarnas avkastning mycket god. Förklaringen är enkel, det råder bostadsbrist i nästan hela Sverige, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

HGF är samtidigt förvånade över att SABO och Fastighetsägarna går fram gemensamt, och att de ger en vägledning utifrån nationella krav.

– Det är förvånande att SABO och Fastighetsägarna väljer att presentera sina krav gemensamt och utifrån ett nationellt perspektiv. Det här riskerar att låsa de lokala förhandlingarna. Vi vill se en större spridning i de lokala förhandlingarna bland annat med hänsyn till förvaltningskvalitén som varierar väldigt mycket. Det här utspelet går i motsatt riktning vilket är olyckligt. Det är på grund av att de lokala parterna utgått från lokala förutsättningar som förhandlingssystemet har fungerat. Det är okänd mark som SABO och Fastighetsägarna nu ger sig in på, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på HGF.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev