Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

HGF lämnar Stockholmsförhandlingar

Publicerad: 6 oktober 2016, 09:44

Billy McCormac och Simon Safari. Foto: Fastighetsägarna/Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen region Stockholm lämnade på torsdagen förhandlingarna med Fastighetsägarna om ett ramavtal för 2017 års hyror. De tycker organisationen har en ”skrämmande” syn på hyresgäster. Fastighetsägarna tycker beslutet är ”beklagligt”.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaFastighetsägarna StockholmHyresgästföreningen

Fastighetsägarna vill se en hyreshöjning på 2 procent nästa år, medan HGF kan sträcka sig till en höjning på 0,7 procent. Organisationerna står med andra ord fortsatt långt ifrån varandra.

– Vi har 80 000 färdigförhandlade lägenheter på 0,67 procent, nivån är satt och alla vet att det är däromkring som höjningarna kommer att hamna. Ändå sitter de fortfarande efter snart två månader och kräver 2 procent, säger Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.

Han menar vidare att Fastighetsägarna ”verkar vilja dra ut på det här”.

– De förhandlar för 14 procent av beståndet, vi kan inte låta just den här förhandlingen proppa igen förhandlingssystemet år efter år.

Fastighetsägarna säger att å sin sida att de är förvånade.

– Vi är mycket förvånande. Hittills har förhandlingarna löpt på väl. Vi hade förhoppningen att komma i mål inom de närmsta veckorna, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Från början yrkade organisationen på hyreshöjningar på 2,5 procent i snitt.

– Det är mycket beklagligt att Hyresgästföreningen hoppar av förhandlingarna. Hyresrätten har haft en mycket negativ utveckling under lång tid eftersom hyrorna inte har tillåtits följa utvecklingen i den övriga ekonomin. Vi vill ha hyresrätter i Stockholm även i framtiden så måste vi som bostadsmarknadens parter ta vårt ansvar, säger Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev