Uthyrning
Härifrån ska framtida svenska exportsuccér byggas
Publicerad: 15 september 2023, 12:04
Vecturas Jenny Tallskog, regionchef Stockholm, och Joel Ambré, vd. Fler bilder i artikeln.
Vectura lämnar permanent Wallenbergssfärens näste på Arsenalsgatan för ett nytt eget kontor på Östermalm. "Vi har tagit kunskap från våra kunder och omsatt i vårt eget", säger vd:n Joel Ambré som även avslöjar bolagets uthyrningsstrategi: ✓"Trenden är jättetydlig" ✓Faktorn som skapar mervärde ✓"Linjerar väl med vår ägares mål"
Vectura lämnar fastigheten Näckström 6 på Arsenalsgatan 8C. En klassisk adress där Wallensbergsfärens ägarbolag Investor och SEB har huserat sedan slutet av 70-talet. Byggnaden, som uppfördes mellan 1907 och 1909, renoveras för tillfället av Vectura (som äger huset). Men för fastighetsbolagets egen del kommer man inte att flytta tillbaka.
Jugendbyggnaden Näckström 6 ligger vid Blasieholmstorg. Huset uppfördes i början av 1900-talet av bankirfirman Öhman, som var specialiserade inom fastighetsaffärer. Öhmankoncernen är i dag kanske mest känt för Öhmans fonder.
Foto: Wikimedia
Fastighetsnytt kan berätta att Vectura istället har flyttat in i nya lokaler, en knapp halv kilometer därifrån, på Riddargatan 10. Det handlar om SEB Trygg Livs kontorsfastighet från 1950-talet Skravelberget Större 22 som nyligen har renoverats för 60 miljoner kronor.
Bild 1/4 Ny adress. Kvarteret Skravellberget Större 22 ligger mellan Riddargatan 10 (bilden) och Birger Jarlsgatan 6 B-C. I grannfastigheten finns omsusade krogen PA & CO och nerför backen nya Grev Tureplan.
Foto: Philip Wallin
Vecturas vd Joel Ambré visar Fastighetsnytt runt i den 600 kvadratmeter stora lokalen, där bolagets 45 medarbetare nu har sin arbetsplats.
– Jag känner att vi har skapat en attraktiv miljö där man vill vara. Med alltifrån kreativa platser, samtalsrum och bås.
Ambré tillsammans med Vecturamedarbetare i kontorets loungeytor där flera väljer att sitta och arbeta .
Behoven och trenderna förändrats ständigt påpekar han – och det gäller att hänga med.
– För 30 år sedan var det cellkontor, sedan gick man över till öppet landskap, sedan ABV (aktivitetsbaserat kontor, reds.anm) och sedan kom pandemin och fler digitala möten.
Läs mer: Inne– och utelistan: "Enkel matematik – vi har för mycket kontor"
Efter 2020 har vi fått lära oss helt andra arbetssätt.
– Och därmed behövde vi en arbetsplats som möjliggör det, säger Joel Ambré som arbetade i 18 år på Skanska, bland annat i en roll som projektutvecklingschef, innan han anslöt till Vectura 2019.
Bild 1/2 Ett lugnt samtalsrum har fått namn efter Vecturas senaste utvecklingsprojekt i Uppsala.
Foto: Philip Wallin
Hur hyresgästerna ser på hybridarbetet och kontorets roll i dag varierar från bolag till bolag, menar han.
– Men de allra flesta jag talar med av våra kunder utgår från att man ska arbeta på kontoret. Här finns möjlighet till gemenskap och kunskapsdelning. Det finns inga digitala verktyg eller hjälpmedel i dag som motsvarar samtalet vid kaffemaskinen eller i fikarummet.
Bild 1/3 Joel Ambré kallar de runda lamporna i det digitala mötesrummet för influencer-lampor. De så kallade ringlamporna visualiserar nyanser bättre i digitala samtal, berättar han.
Foto: Philip Wallin
Vi går in i ett rum där modeller från Vecturas stora projekt står placerade i en bokhylla.
– Vi har sällan haft någonstans att ha de här fantastiska modellerna. De låg undanskuffade i ett hörn tidigare, berättar Ambré och pekar på en modell av Grand Hôtel i Stockholm. En byggnad som genomgick en större renovering 2018.
Modell av Grand Hôtel (sedd från baksidan). Byggnaden såldes 2021 av Vectura till Wallenbergbolaget FAM AB för 3,6 miljarder kronor.
Foto: Philip Wallin
På ett bord står landmärket Forskaren i Hagastaden. En byggnad som i mångt och mycket definierar bolagets egen uthyrningsstrategi och syn på kluster.
– Det är en profilbyggnad i bästa läge. Här har vi bara hyresgäster som är relevanta för varandra, säger han.
Vi ser ett stort intresse från våra kunder att vara en del i ett sammanhang
Ankarhyresgäst är medicinteknikbolaget Elekta, som flyttar in till årsskiftet. I botten sitter Tekniska museet som öppnar en permanent utställning för att attrahera unga till life science-branschen.
– Samtidigt samarbetar vi med både Karolinska institutet och sjukhuset för att göra platsen attraktiv.
"Förutom att vi gärna stoltserar med att vara en duktiga stadsutvecklare så lägger vi mycket tid att skapa en attraktiv samarbetsplattform för våra hyresgäster", säger Joel Ambré.
Vectura satte 2012 en strategi inom äldreboendemarknaden – men har sedan dess gjort en ganska kraftig kursändring i riktning inovationskluster i kunskapsintensiva miljöer.
– Det linjerar väl med vår ägares mål som, via Wallenbergstiftelserna, är djupt förankrade i akademi och svensk basindusti.
En viktig del i erbjudandet är att fokuserar på samarbete, säger han.
– Vårt ansvar är att säkerställa att vi har hyresgäster och kunder som är relevanta för varandra. Vi investerar mycket kraft och tid på det.
Man är beroende av samarbeten för att hålla tempo och komma fram till nya inovationer.
I GoCo health innovation city i Mölndal utvecklar Vectura runt 100 000 kvadratmeter.
– Vi ser ett stort intresse från många av våra kunder att vara en del i ett sammanhang där man ska lösa bolagets framtida utmaningar. Det finns ingen som klarar av att lösa dem själv i dag.
Det gäller så väl liv och hälsa som andra bolag.
– Vi ser trenden jättetydligt. Att vara del av ett sammanhang bidrar till värdeskapande.
Vecturas 4 kluster
• Hagastaden i Stockholm, med bland annat Forskaren.
• Mölndal, med GoCo Health Innovation City.
• Lund, med Science Village i anslutning till ESS och Max IV.
• Uppsala, Främre Boländerna, med Upside Stories
Vectura når på några års sikt 350 000 kvadratmeter kontors- och forskningsytor i sina kluster. Varav: 100 000 kvm i Goco, 100 000 kvm i Hagastaden, 100 000 kvm i Lund och 50 000 kvm i Uppsala.
Ambré berättar även att man tror på klustret som modell och där spelar platsen en betydande roll.
– Dels tror vi mycket på stadsbyggnad och att driva platserna. Dels att driva samarbete mellan våra hyresgäster. Men inte bara hyresgäster som är i huset utan andra parter som är relevanta för ett ekosystem som ska främja liv och hälsa.
– Akademi kommer inte flytta till våra hus men de spelar en viktig roll för att våra kunder ska vara framgånsrika, säger Joel Ambré medan vi rör oss tillbaka mot entrén.
Vectura investerar ungefär 5,5 miljarder i pågående projekt (se faktarutan ovan).
– I alla de platserna jobbar vi mycket med att erbjuda ett mervärde åt våra hyresgäster som sträcker sig bortom det traditionella golv vägger och tak, avslutar Ambré.