Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Handelns vädjan till fastighetsägarna efter KPI-chocken: ”Riskerar bred utslagning”

Publicerad: 15 november 2022, 08:50

Efter beskedet om en inflationstakt på 10,9 procent i oktober är landets handlare oroliga för vad det innebär för hyreshöjningarna vid årsskiftet. Det skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSvensk HandelInflation

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Svensk Handel, med vd Sofia Larsen i spetsen, varnar för långtgående konsekvenser om handelns hyror räknas upp enligt KPI till årsskiftet.

Foto: Pressfoto

Branschorganisationen Svensk Handel vädjar till fastighetsägarna om att föra en dialog med handelsföretagen inför årsskiftet då många hyresavtal justeras upp enligt KPI. Om hyrorna skulle höjas enligt KPI skulle det innebära en katastrof för sektorn, det menar Svensk Handel.

Läs mer: Nu spikas KPI: 100-tals miljoner på spel när hyrorna räknas upp

– Vårt budskap till Fastighetsägarna är tydligt. Svensk Handels dörr står alltid öppen för fortsatt dialog. Men dialog måste även föras med hyresgäster för att hitta gemensamma lösningar. Om så inte sker riskerar vi en verklighet där en bred utslagning av handelsföretag är ett faktum, något som hade varit förödande för svenska stadskärnor och handelsplatser, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen i en kommentar.

Bakgrunden till organisationens utspel är att SCB på tisdagen meddelade att inflationstakten för oktober månad enligt KPI uppgår till 10,9 procent. I de flesta hyresavtal finns en klausul som gör det möjligt för fastighetsägarna att justera hyresnivån enligt KPI.

På måndagen kunde Fastighetsnytt rapportera att detta skulle innebära ett rejält klirr i kassan för fastighetsbranschen. Bland annat Castellum kan räkna in mycket stora belopp under nästa år bara i hyreshöjningar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev