Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Uthyrning

Hälften av alla nya lägenheter är hyresrätter

Publicerad: 7 maj 2015, 14:17

Under förra året färdigställdes totalt 29 164 bostadslägenheter i nybyggda hus. Av de färdigställda lägenheterna var 52 procent hyresrätter, enligt statistik från SCB.


Ämnen i artikeln:

SCB

Det är ungefär lika många färdigställda lägenheter som under 2013 då 29 225 lägenheter färdigställdes genom nybyggnad. Även fördelningen mellan småhus och flerbostadshus är densamma som under 2013.

Bostadsbyggandet i landet
Av de färdigställda lägenheterna i flerbostadshus så finns 58 procent i någon av de tre storstadsområdena. Störst andel där nästan var tredje nybyggd lägenhet 2014 fanns i Stor-Stockholm.

Flest färdigställda lägenheter per invånare 2014 fanns likt föregående år i Uppsala län, där det färdigställdes 4,9 lägenheter per tusen invånare. I Västernorrlands län byggdes 0,4 lägenheter per tusen invånare, vilket var minst i landet.

Ungefär lika många av de nybyggda lägenheterna i flerbostadshus är upplåtna med bostadsrätt som med hyresrätt. Under 2014 var 52 procent av de nybyggda lägenheterna hyresrätter medan 48 procent var bostadsrätter. Fördelningen skiljer sig dock mycket mellan olika regioner. I Stor-Stockholm var hela 65 procent av de färdigställda lägenheterna i flerbostadshus upplåtna med bostadsrätt. I riket utanför de tre storstadsregionerna är sifforna det omvända.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.