Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Gapet till marknadshyror har inte ökat

Publicerad: 26 maj 2017, 14:54

Tomas Pousette.

Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

Rapporten med titeln Distributional Effects of Deregulating the Stockholm Rental Housing Market är skriven av Herman Donner, Peter Englund och Mats Persson. I rapporten används kostnaden för bostadsrätter 2014-2015 för att beräkna vad hyran skulle bli om hyresmarknaden avreglerades.

Stockholm delas in i fyra olika områden: innerstaden, centrala förorterna (t.ex. Lidingö och Nacka), norra förorterna och södra förorterna. Införandet av marknadshyror skulle ge den största hyreshöjningen i innerstaden med 40-55 procent för lägenheter av genomsnittlig storlek i området. I de centrala förorterna skulle hyreshöjningen bli 30-40 procent medan uppgången skulle bli något lägre, 15-35 procent, i Stockholms norra och södra förorter. För Stockholm som helhet beräknas hyreshöjningen i genomsnitt till 25-35 procent för lägenheter med en storlek på cirka 63 kvadratmeter.

Det som förvånar är inte främst den beräknade avvikelsen mellan marknadshyror och nuvarande hyror, utan att denna skillnad verkar vara ganska oförändrad över tiden. I rapporten nämns Assar Lindbecks studie Hyreskontroll och bostadsmarknad från början av 1970-talet. Då beräknade Lindbeck att marknadshyrorna skulle vara 20-40 procent högre än 1971 års faktiska hyror. Nu, nästan 50 år senare, uppskattas att gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror är i stort sett detsamma. Den största delen av differensen mellan marknadshyror och faktiska hyror verkar således ha uppstått redan under hyresregleringens första 30 år, efter att den infördes 1942.

Även om beräkningen av marknadshyror i rapporten är osäker, så är det välkommet med en seriös studie som kan stimulera debatten. Annars riskerar marknadshyror att fortsätta att vara ett rött skynke för en del och lösningen på alla problem på bostadsmarknaden för andra.

Tomas Pousette 
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.