Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Uthyrning

Fler tillval för hyresgäster

Publicerad: 27 Juni 2014, 11:10

En ny modell föreslås för avtal mellan hyresgäster och hyresvärdar om lägenhetens standard.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Regeringen har beslutat att inhämta Lagrådets yttrande över lagförslag om hyresgästers tillval i lägenheter. Regeringen vill att hyresgäster ska få en större valfrihet i fråga om utformningen av den egna bostaden.

I ett pressmeddelande skriver man att utgångspunkten är att parterna ska ha stor frihet att komma överens om en ersättning för att höja eller sänka lägenhetens standard i något avseende. Det kan avse till exempel lägenhetens utrustning eller dess underhåll. Efter tio år ska den överenskomna ersättningen ingå i den vanliga prövningen av vad som är skälig hyra för lägenheten. Detta ska leda till att hyresvärdar i större utsträckning erbjuder hyresgäster möjligheter att anpassa lägenheten efter behov och smak.

Regeringen föreslår också att skyddet för hyresgäster som vill delta i ombildning till bostadsrätt stärks genom ett krav på att en bostadsrättsförening som förvärvar ett hyreshus ska informera samtliga hyresgäster i huset.

De lagändringar som behövs föreslås träda i kraft den 1 maj 2015.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Justitiedepartementet

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.