Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Fler hyr ut via Airbnb

Publicerad: 3 februari 2016, 13:34

Illustration: Petter Furå.

Antalet uthyrningar via sajten Airbnb ökade i Sverige med 119 procent under 2015. Totalt finns 10 500 bostäder listade på sajten – lite mer än hälften av dem ligger i Stockholm.


Antalet uthyrningar via sajten Airbnb ökade i Sverige med 119 procent under 2015. Totalt finns 10 500 bostäder listade på sajten – lite mer än hälften av dem ligger i Stockholm. Detta rapporterar Dagens Nyheter.

Det har blivit allt mer populärt att korttidsuthyra sin bostad via den amerikanska förmedlingssajten. Dock är reglerna kring det något oklara . Det visade sig bland annat när Hyresnämnden i Stockholm avslog en bostadsrättsinnehavares ansökan om att hyra ut lägenheten via sajten. Hyresnämnden avslog ansökan, som enligt dem inte hade ett godtagbart skäl, dessutom sa de att uthyrningen liknade hotellverksamhet.

Enligt Anne Bratt Norrevik, Hyresnämndens chef, ska man dock inte tolka beslutet som att det aldrig är tillåtet att hyra ut sin bostadsrätt via sajten.

– Det är ingen skillnad på att hitta en hyresgäst via Airbnb eller på Blocket. Det här var fråga om omfattningen av uthyrningarna i det specifika fallet. Det blev så kommersiellt. Det är inte tänkt att man ska tjäna pengar på uthyrningen, säger hon till DN.

Hon påpekar vidare att det viktiga är att man får föreningens godkännande – då är det inga problem.

Redaktionen

Källa: Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.