Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Fastighetsägarna lämnar samtal om hyressättning

Publicerad: 4 maj 2016, 05:10

Marie Linder, Reinhold Lennebo och Kurt Eliasson.

Fastighetsägarna har hoppat av regeringens samtal om hur hyressättningssystemet kan ses över. De menar att motparterna, SABO och Hyresgästföreningen, inte velat diskutera deras förslag. Motparterna kallar avhoppet ”ansvarslöst” och ”oseriöst”.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenRegeringenSABO

Det var i mitten av mars som regeringen gav Medlingsinstitutets före detta generaldirektör Claes Stråth i uppdrag att leda förhandlingar mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO kring hur dagens hyressättningssystem kan utvecklas.

Men en dryg månad senare hoppar alltså de privata fastighetsägarna representanter av förhandlingarna.

– Vår ambition var att konstruktivt bidra i förhandlingarna genom att presentera förslag till reformer, för att i ett givande och tagande tillsammans med övriga parter hitta lösningar som kan bidra till att skapa fler bostäder. På så sätt skulle vi parter gemensamt kunna medverka till att föra regeringens och oppositionens bostadssamtal framåt. Tyvärr har varken Hyresgästföreningen eller SABO velat diskutera våra förslag eller presenterat egna förslag som har verklig betydelse för de bostadssamtal som leds av finansminister Magdalena Andersson. Jag har därför meddelat Claes Stråth och regeringen att vi lämnar förhandlingarna, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige i ett pressmeddelande.

Ser ett mönster
Från SABOs sida menar man att avhoppet visar att Fastighetsägarna inte vill ta ansvar och lösa problemen tillsammans med dem som kan frågan.

Kurt Eliasson, vd på SABO, menar att han ser ett mönster i Fastighetsägarnas agerande, och syftar till de flertalet hyresförhandlingar som Fastighetsägarna lämnat under våren.

– Detta är inte det första avhoppet de gör på kort tid. De hoppade av det pågående trepartssamarbetet om systematisk hyressättning i Stockholm, ett förbättringsarbete som inte bara får stor betydelse för invånarna i vår huvudstad utan även betydelse för bostadsdebatten på nationell nivå. De hoppade även av hyresförhandlingarna i stor skala i Göteborg med rekordmånga ärenden till Hyresnämnden som följd, säger Kurt Eliasson.

SABO menar att Fastighetsägarna redan från början visat ett ”anmärkningsvärt ointresse” för Claes Stråths uppdrag.

– Med tanke på deras ovilja att komma framåt i samtalen och deras besked i dag att de hoppar av, väcks frågan om det var deras plan redan från början, säger Kurt Eliasson.

“Haft en annan agenda”
Även från Hyresgästföreningens sida är man skeptisk.

– Att Fastighetsägarna Sverige ännu en gång lämnar förhandlingsbordet mitt under samtalens gång visar att de varken är ansvarstagande eller seriösa, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen i en kommentar.

Hon fortsätter på Kurt Eliassons linje:

– Uppenbarligen har Fastighetsägarna haft en annan agenda hela tiden. Det är bedrövligt att de väljer att utnyttja bostadskrisen för att driva sin linje om marknadshyror, säger Marie Linder.

Fastighetsägarna har alltså i samtalen bland annat propsat för en friare hyressättning för nybyggda hyresbostäder. De menar att, eftersom samtalen gått trögt, har de politiska partiernas möjlighet att diskutera ”lösningar som berör en tredjedel av den svenska bostadsmarknaden” begränsats av förhandlingarna som de nu lämnar.

– De får nu större utrymme att diskutera reformer för hyresbostadsmarknaden som verkligen har betydelse. Jag hoppas att de hinner ta igen den tid som förlorats och använder tiden väl för en seriös diskussion om nödvändiga reformer, avslutar Reinhold Lennebo.

Hyresgästföreningen meddelar att de kommer att fortsätta samtalen utan Fastighetsägarna.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev