Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Fastighetsägarna lämnar alla överläggningar

Publicerad: 4 februari 2016, 11:40

Billy McCormac och Simon Safari.

Foto: Fastighetsägarna/Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna Stockholm avbryter, med omedelbar verkan, alla överläggningar med Hyresgästföreningen Region Stockholm. Beslutet gäller både formella och informella överläggningar om hyresfrågor i huvudstaden.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna StockholmHyresgästföreningen

De båda organisationerna har under två års tid haft regelbundna överläggningar om problemen på Stockholms hyresmarknad. Bland annat har man diskuterat problemen med att nå samförstånd kring hur hyrorna ska bestämmas.

– Vi har dedikerat hundratals arbetstimmar till överläggningar med Hyresgästföreningen Region Stockholm. Vi har satsat mycket resurser eftersom vi har trott och hoppats på ett bättre samarbetsklimat med motparten. Nu, två år senare, har det inte resulterat i en enda konkret åtgärd eller beslut. Inget har förändrats, vilket är oacceptabelt mot bakgrund av dagens växande och alarmerande bostadskris, säger Billy McCormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm.

Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att ”Hyresgästföreningen har deltagit i dessa hundratals arbetstimmar med överläggningar, satsat lika mycket resurser och har också trott och hoppats på ett bättre samarbetsklimat med motparten. En förhandling är alltid en kompromiss mellan parterna men det vi har mött i dialogen är en motpart som ensidigt förväntar sig kunna diktera villkoren för relationerna mellan parterna.

– Vi är förvånade över detta och beklagar djupt att Fastighetsägarna Stockholm agerar på detta sätt. Vi tar vårt ansvar som förhandlingspart och värnar inte bara om hyresgästerna utan också om samhällsekonomin. Med alltför höga hyreshöjningar minskar hyresgästernas konsumtionsutrymme, och det kan få allvarliga effekter på ekonomin, säger Simon Safari, ordförande på Hyresgästföreningen Stockholm.

Fastighetsägarna avbryter med beslutet också sin medverkan i det projekt som Hyreskommittén startade under 2015, för att systematisera hyror i Stockholm. Man anser att projektet ”inte kommer att leda till en väl fungerande hyresmarknad”.

– Nu måste frågorna om hyresmarknaden vara föremål för en lösningsorienterad politisk diskussion. Vi behöver tydliga spelregler, säger Billy McCormac.

– Jag har tidigare öppnat för samtal på nationell nivå om en tvistlösningsmekanism med de privata fastighetsägarna för att slippa den typen av stora strandningar av hyresförhandling som har skett under vintern. Det står jag fast vid, säger Marie Linder, ordförande på Hyresgästföreningen.

Maria Nordlander

Källa: Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.