torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Efter strandning: vänder sig direkt till hyresgäster

Publicerad: 30 november 2016, 13:41

Susanne Rikardsson. Foto: Fastighetsägarna.

Efter att hyresförhandlingar för över 38 000 lägenheter strandat i södra Sverige, väljer Fastighetsägarna Syds medlemsföretag att vända sig direkt till sina hyresgäster i 27 kommuner.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i SydsverigeFastighetsägarnaFastighetsägarna SydHyresgästföreningenSkåne

På onsdagen strandades förhandlingarna i Växjö, den 27 sydsvenska kommunen hittills i år. Nu skickar Fastighetsägarna ut ett brev till samtliga hyresgäster, tillsammans med en ny hyresavi. Hyresgästerna får själva ta ställning till att betala en ny, högre hyra för att “behålla den standard, service och det underhåll” som deras fastigheter har idag. Vill man inte det kan man betala den gamla avin.

– De föreslagna höjningarna på cirka en procent tror jag att de allra flesta tycker är fullt rimlig att betala för att hålla fastigheterna i gott skick. Det ligger i allas intresse att hålla en rimlig och jämn takt i hyresutvecklingen. Både våra medlemsföretag och deras kunder, hyresgästerna, behöver veta vad hyran blir när vi går in i det nya året, säger Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd.

– Det är mer naturligt att prata direkt med hyresgästerna än att dra igång en lång och utdragen process i Hyresnämnden, fortsätter hon.

“Gör politik av förhandlingarna”
Hyresgästföreningen menar återigen att Fastighetsägarna gör politik av förhandlingarna.

– Fastighetsägarna är helt öppna med att de vill ha ett nytt förhandlingssystem i Sverige, de vill ha marknadshyror där den som kan betala mest är den som får ett hyreskontrakt. Det är uppenbart att de använder förhandlingarna som ett verktyg för att störa dagens system och för att kunna påverka politikerna i den riktning de önskar, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Susanne Rikardsson skriver i ett pressmeddelande att strandningen är en konsekvens av en lagstiftning som ger Hyresgästföreningen “en monopolliknande ställning”.

– Den ger dem makten att bestämma nivån för hyresutvecklingen i landet och gör att de inte har något att förlora på att inte komma överens i förhandlingarna. Detta är mycket oroande för hyresrättens framtid, säger hon.

Här kan du läsa Fastighetsägarnas brev till hyresgästerna.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev