Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

De ska bygga hyreshus – i DIN trädgård

Publicerad: 1 mars 2020, 07:00

Botellos mål är att 1 000 nya bostäder ska tillföras i Stockholm inom de närmaste tre åren, enligt vd Douglas Lundholm.

Foto: Serendipity / Botello

Från och med mars får attefallshusen bli upp till 30 kvadratmeter stora. Samtidigt lanserar nya bostadsaktören Botello ett koncept där bygger attefallshus för uthyrning – på privata villatomter.


Botello startades för några månader sedan, men idén har funnits längre än så. Entreprenörerna bakom företaget har väntat in lagändringen som har utökat den maximala ytan för attefallshusen, från 25 till 30 kvadratmeter.

– Idén kommer från en av våra grundare som själv skulle bygga ett attefallshus på sin tomt. Han upptäckte att det, fastän det inte krävs bygglov, är ganska komplicerat. Och bygger man själv blir det dyrt, berättar Douglas Lundholm, vd för Botello för Byggindustrin / Fastighetsnytt.

Botellos koncept går ut på att de arrenderar marken direkt av villaägaren – och sedan tar ansvar för allt som är kopplat till fastigheten. På det viset behöver villaägaren inte gå in med egna pengar för att bygga huset.

Istället kan villaägaren få ut en årsavgift för själva marken, mellan 40 – 90 000 kronor om året, och efter en överenskommen tid tar sedan villaägaren över ägandet av huset. 

Eget koncepthus

Botellos huskoncept är framtaget tillsammans med en arkitekt för att passa optimalt för uthyrning. I och med storleksökningen av attefallshusen ställs också andra tillgänglighetskrav, som ska tillgodoses.

– Husen modulbyggs i fabrik och lyfts på plats. Sedan har vi avtal med underentreprenörer som sköter grundläggning med mera, säger Douglas Lundholm.

Botellos mål är att 1 000 nya bostäder ska tillföras i Stockholm inom de närmaste tre åren – och upp till 10 000 nya bostäder i hela landet på tio år. Redan innan den officiella starten har intresset varit stort hos Stockholms villaägare. Runt 150 intresseanmälningar har redan kommit in.

– Vi hade väntat väntat oss en viss tröghet, då det här är något väldigt nytt. Men intresset har varit överväldigande. Redan denna måndag kommer vi att börja träffa de villaägare som har anmält intresse, säger Douglas Lundholm.

Uthyrningen av attefallshusen sker i samarbete med Bostadsförmedlingen i Stockholm.

– Efterfrågan på bostäder är stor och vi är glada att Botello har valt att samarbeta med Bostadsförmedlingen så att vi kan erbjuda fler bostäder till de som är registrerade hos oss, säger Christer Edfeldt, vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.