Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Uthyrning

Dämpad uthyrningsaktivitet

Publicerad: 18 Oktober 2013, 11:33

Fabeges vd Christian Hermelin beskrev nyligen efterfrågan på kontorsytor som dämpad.


Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterVasakronan FastigheterAMF Fastigheter

I sin kommentar till Fabeges kvartalsrapport skrev vd Christian Hermelin att han inte var nöjd med nettouthyrningen under tredje kvartalet. Vid bolagets kvartalsrapportspresentation på onsdagen förklarade han för de åhörande att den något sämre nettouthyrningen dels berodde på säsongseffekter och att den förmodligen skulle ta fart på fjärde kvartalet men han nämnde även att bolaget den senaste tiden märkt av att aktiviteten i uthyrningar av kontorsytor har börjat dämpas.

Den bilden delar Niclas Österberg, uthyrningschef kontor på AMF Fastigheter, till en viss grad. I samtal med Fastighetsnytt säger han att myntet har två olika sidor.

– Dels har vi en minskad efterfrågan på ytor i storleken 500-1500 kvadratmeter. Ytor som är mindre än det och ytor som är större än det efterfrågas fortfarande men i den där mellanstorleken har efterfrågan gått ner under våren och tidig höst.

Han säger att mellansegmentet utgör en ganska stor del av marknaden i Stockholm. Det råder fortfarande en brist på stora ytor som är större än 5 000 kvadratmeter.

– Den här tudelningen i efterfrågan gör det svårt att bedöma uthyrningsmarknaden just nu, säger Niclas Österberg.

Han tror att en bidragande faktor är det som han kallar den gråa hyresmarknaden där företag hyr ut delar av sina lokaler till andra företag men även av att det finns en osäkerhet kring beslut hos företagen och att det beror på konjunkturella faktorer.

Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan, beskriver läget som stabilt men avvaktande.

– Det är många företag som är ute och pratar om nya lokaler men det går ganska långsamt till beslut. Vi ser att det är låga vakanser vilket kunde tyda på ett väldigt tryck i uthyrningar men det upplever vi inte. Vi upplever att det är ganska avvaktande.

Enligt Fredrik Wirdenius kan en förklaring vara att branschen är sencyklisk och det tar tid innan företag har samlat mod att teckna nya avtal. Han är dock inte oroad.

– Det kan jag inte säga just med tanke på att vakanserna är låga men från det här läget kan det gå åt vilket håll som helst. Om konjunkturen stärks kan det ta fart ordentligt men där är vi inte riktigt ännu.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.