Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Uthyrning

Brist på hyresrätter i 85 procent av landets kommuner

Publicerad: 12 Juni 2013, 09:39

Enligt en undersökning gjord av Boverket råder det brist på hyresrätter i cirka 85 procent av kommunerna, samtidigt som antalet kommuner med balans mellan tillgång och efterfrågan av bostäder ökar.


Ämnen i artikeln:

Boverket

Bostadsmarknadsenkäten publiceras av Boverket varje år och bygger på en enkät till samtliga kommuner. I år svarade 289 kommuner.

Andelen kommuner som uppger att de har brist på hyresrätter fortsätter att öka jämfört med enkäten 2012. De flesta av kommunerna som har brist har planer på att bygga nya bostäder.

– Men trots detta är det 60 procent av kommunerna med brist som uppger att de planerade bostäderna inte räcker till, säger Ulrika Bensköld, utredare på Boverket.

Bristen är speciellt stor på mindre hyresrätter som är den typ av bostad som ungdomar och studenter ofta efterfrågar. Samtidigt efterfrågas samma typ av lägenheter av exempelvis flyktingar. Det medför att flera olika grupper konkurrerar om de mindre och billigare lägenheterna.

Många studenter konkurrerar om få bostäder

Bristen på bostäder för studenter beror på stora årskullar som nu är beredda att lämna hemmet eller hemstaden för studier. Nästan hälften av de 43 högskolekommunerna uppger brist på bostäder för studenter.

– Det planeras nya studentbostäder och i år kommer det enligt de berörda kommunerna att börja bygga 640 bostäder. Och när det gäller ny- och ombyggnadsprojekt planeras 3 950 nya studentbostäder för åren 2013-2014, säger Ulrika Bensköld.

Brist på bostäder för flyktingar och äldre

– Antalet kommuner som uppger brist på bostäder för flyktingar har nästan fördubblats på fyra år från 59 år 2010 till 114 år 2013. Det beror på att antalet flyktingar har ökat och att det är en allmän brist på bostäder, säger Ulrika Bensköld,

Pensionärer och medelålders par som vill flytta till en lägenhet med god tillgänglighet och stora barnfamiljer är andra grupper som har svårt att få bostad.

– Vad som är positivt i årets enkät är att antalet kommuner som uppger att det råder balans mellan efterfrågan och tillgång på bostäder. 123 kommuner har balans och det är den högsta siffran på fem år, säger Ulrika Bensköld.

Källa: Boverket

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.