Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Bättre nyttjande av hyresbeståndet

Publicerad: 30 mars 2016, 12:30

Med dagens situation på bostadsmarknaden behöver vi både bygga mer och utnyttja det befintliga beståndet bättre. Att tvinga fram ett ökat utnyttjande genom mer marknadsmässiga hyror eller högre fastighetsskatt är enligt min bedömning varken socialt acceptabelt eller politiskt möjligt på kort sikt. Om vi inte kan använda piskan så återstår att hitta morötter.


Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Med dagens situation på bostadsmarknaden behöver vi både bygga mer och utnyttja det befintliga beståndet bättre. I samhället sker en polarisering på en rad områden och detsamma gäller boendetätheten. Vissa bor väldigt trångt, inte minst nyanlända som ska ordna eget boende, medan andra har stora ytor, inte minst äldre hushåll i äldre hyreslägenheter eller ägda bostäder.

Att tvinga fram ett ökat utnyttjande genom mer marknadsmässiga hyror eller högre fastighetsskatt är enligt min bedömning varken socialt acceptabelt eller politiskt möjligt på kort sikt. Om vi inte kan använda piskan så återstår att hitta morötter! På ägandesidan har vi genom vissa regeländringar underlättat uthyrning och det finns skäl att analysera närmare varför effekterna inte blivit större. Är styrelserna i bostadsrättsföreningar negativt inställda? Saknas fortfarande “mellanhänder” som kan sköta en långsiktig uthyrning åt den som tycker det känns osäkert? Eller finns det andra faktorer bakom?

Men låt oss inte glömma bort hyreshusbeståndet och fundera på vad vi kan göra där för att underlätta uthyrning av delar av lägenheter? Här är några funderingar:

Fastighetsägare och hyresgäst kan sluta avtal om en högre hyresnivå per kvadratmeter i de delar som hyrs ut om delar av en lägenhet hyrs ut, till exempel den dubbla kvadratmeterhyran. Denna extra hyra delas sedan mellan fastighetsägare och hyresgäst. En fastighetsägare kan åta sig att sköta det praktiska kring uthyrningen och får då en större del av denna extra hyresintäkt. Sköter hyresgästen det mesta får denne den större delen av den högre hyran. Tanken är att det ska bli en vit marknad där fastighetsägare och hyresgäst samarbetar för att öka uthyrningen. Särskilt för äldre hyresgäster kan en sådan samarbetslösning göra det tryggare och därmed få fler intresserade att hyra ut och tjäna lite extra. Alla har inte heller en hög pension och borde vara intresserade av att dryga ut kassan om det kan göras på ett tryggt sätt.

Ekonomiskt stöd till fastighetsägare som i samråd med hyresgästen vill göra mindre investeringar som gör det lättare att avskilja delar av en lägenhet. Det kan till exempel handla om att sätta in extra låsbara dörrar. Under min tid som politisk aktivist i Tensta-Rinkeby under 80-talet noterade jag när jag delade ut flygblad i vissa hus att för större lägenheter fanns det två entrédörrar bredvid varandra. Tanken var väl just att det då skulle vara lättare att hyra ut delar av lägenheten. På längre sikt kan det vara värt att stimulera fler byggare till att göra så idag också. En del i den norska bostadspolitiken efter kriget var just att ge förmånligare villkor till de som byggde småhus med en uthyrningsbar del av huset.

Ett liknande ekonomiskt stöd, till exempel i form av ett högre rot-avdrag, bör även kunna utgå till bostadsrättshavare och villaägare som vidtar åtgärder för att lättare kunna hyra ut delar av bostaden. Lite råd och anvisningar från Boverket om hur det kan göras kunde också vara bra.

Hans Lind
Professor i fastighetsekonomi

Ämnen i artikeln:

Hans Lind

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.