torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Avskaffad fastighetsskatt på hyresrätter?

Publicerad: 5 september 2012, 13:03

Stockholm

Det var raka besked när Ulf Perbo, statssekreterare Socialdepartementet, gästade ett seminarium om hyresrättens framtid.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna Stockholm

Ingen moms men avskaffad fastighetsskatt. Det var raka besked när Ulf Perbo, statssekreterare Socialdepartementet, gästade ett seminarium om hyresrättens framtid, anordnat av Fastighetsägarna Stockholm.

Hyresrätten har tappat mark i Stockholm. Enligt siffror från Fastighetsägarna Stockholm var hyresbostadsbeståndet 57 procent av marknaden 1991 men hade sjunkit till 42 procent 2007, där bostadsrätter samtidigt dubblat sin andel.

Frågan är då vad som behöver göras för att produktionen av hyresrätter ska öka? Fastighetsägarna Stockholm har listat ett antal förslag till Regeringen, några fick man svar på direkt. Ulf Perbo svarade tydligt nej på frågan om att införa en moms på bostadshyran. Han menar att det inte är tillåtet enligt EU och att man på regeringsnivå inte har några planer på att driva ärendet i dagsläget. Inte heller kommer det att införas några skattefria underhållsfonder då man anser att det ska vara samma villkor som gäller inom hela näringslivet. Dock var svaret intressant nog ja till att avskaffa fastighetsskatten på hyresrätten, vilket man för närvarande utreder.

Ulf Perbo håller också med om att regeringen bör utreda möjligheten att införa en regional beslutsnivå för planering av bostadsproduktion i Stockholmsregionen. Ulf Perbo efterlyser ett större engagemang och beaktande av den regionala översiktsplanen när det gäller kommunernas bostadsplanering.

Det ser ut som det kan vara fler nyheter på gång och det finns anledning att hålla utkik efter budgetpropositionen som presenteras den 20 september.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev