lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Avmattning kan resultera i fler hyresrätter

Publicerad: 10 november 2017, 13:35

Peter Eriksson. Foto: Regeringen

“Förhoppningen är att avmattningen för bostadsrätter ska resultera i att det byggs fler hyresrätter,” säger Peter Eriksson när han kommenterar bostadsmarknadsläget.

Ämnen i artikeln:

Peter Eriksson

På torsdagen presenterade bostadsminister Peter Eriksson bostadsmarknadsläget på ett seminarium i Rosenbad.

Bostadsbristen beror framför allt på att bostadsproduktionen har varit relativt låg trots att befolkningstillväxten har ökat sedan 2001 i Sverige. Det är först på sistone som byggtempot dragits upp rejält.

– Nu börjar vi komma ikapp behoven men vi beräknas fortfarande få 100 000 nya invånare varje år till Sverige, enligt SCB, säger Peter Eriksson.

Det är en betydande befolkningstillväxt som skapar behov av investeringar i bostäder och lokaler under en lång tid framöver.

– Vi måste bygga mer än vad vi har gjort tidigare och då kan vi även få bättre balans när det gäller prisutvecklingen.

Boverkets prognos över bostadsbyggandet visar att man påbörjade byggen av 64 600 i fjol och att siffran i år beräknas landa på 76 000 bostäder. I sin tidigare prognos låg siffran på 72 000 bostäder. Men på sistone har byggloven i kommunerna ökat, säger ministern.

– Jag känner mig ibland irriterad över att situationen i Stockholm speglar mediebilden i Sverige, trots att det byggs mer på annat håll.

Örebro, Uppsala, Växjö, Linköping, Umeå och Helsingborg är de städer som byggt mest bostäder i landet i relation till antal invånare. Av storstäderna ligger Malmö i bräschen, medan Stockholm och Göteborg bygger mindre.

– I Göteborg har priserna dragit iväg eftersom man inte har lyckats möta behoven, men nu ser man även där att de ska bygga mer nästa år.

I Storstockholm bygger man betydligt fler bostadsrätter än i andra städer. I Malmö och på annat håll byggs det fler hyresrätter. En annan intressant indikator från Boverket visar att antalet påbörjade bostäder fortsätter att växa och att antalet bygglov också gör det, vilket ger signaler om att det kommer att byggas en hel del även framöver. När det gäller småhus väntas mindre dramatiska förändringar i det avseendet, där väntas dagens takt hålla i sig. Men det sker en hel del när det gäller trähusproduktionen.

– Hus som byggs i trä släpper ut mindre koldioxid. Det pågår en industrialisering och vi ser investeringar i nya fabriker i Piteå, Värmland, Västerbotten och Västra Götaland.

Han säger att det innebär att man i framtiden har kapacitet att ta fram 8 000 trähus per år från fabrik som levereras ut i landet. Fabriken i Piteå, som invigs i december, ska producera 2 500 lägenheter om året.

Från början 2015 hände det något dramatiskt när det gäller byggindustrin syn på vad som hindrar byggandet. Innan det var efterfrågan det stora problemet, men nu dominerar arbetskraftsbristen och bostadsministern säger att förändringar väntar där. Han säger även att det kan ske en förändring i byggandet om priserna stabiliseras.

– En förändring vi faktiskt skulle vilja se på marknaden är att avmattningen för bostadsrätter ska resultera i att det byggs fler hyresrätter.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev