torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

Andelen hyresrätter minskar

Publicerad: 9 september 2015, 07:15

Mellan 1990 och 2014 har hyresrätterna minskat, till fördel för bostadsrätterna. Under de 24 åren har båda formerna ökat i antal – men bostadsrätter har ökat med 53 procent samtidigt som hyresrätter ökat med åtta procent.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna GFR

Mellan 1990 och 2014 har hyresrätterna minskat, till fördel för bostadsrätterna. Under de 24 åren har båda formerna ökat i antal – men bostadsrätter har ökat med 53 procent samtidigt som hyresrätter ökat med åtta procent. Idag är antalet bostadsrätter uppe på drygt en miljon, medan antalet hyresrätter ligger på 1,8 miljoner. Detta visar siffror från Statistiska Centralbyrån, som tagits fram på uppdrag av Fastighetsägarna GFR.

I vissa kommuner, som exempelvis Laxå och Hällefors, beror minskningen på rivningar. I Stockholm är det dock ombildningstakten som har påverkat mest, 57 000 hyresrätter har försvunnit. Siffran gör att den nyproduktion som gjorts döljs i statistiken.

”Den ena kraften är marknaden,
som driver människor, kapital och betalningsvilja till starka regioner. Den andra kraften är politiken. Genom styrmedel som ränteavdrag och hyresreglering påverkar den förutsättningarna och spelutrymmet för marknadskrafterna” skriver Rudolf Antoni, näringspolitisk chef och vice vd på Fastighetsägarna GFR i rapporten.

Antoni hänvisar till tre anledningar till varför hyresrätten tappat mark.

- Den reglerade hyresmarknaden: ”På grund av den är det i många fall mer lönsamt att ombilda hyresrätter till bostadsrätter än att fortsätta driva hyresverksamhet”
- Ränteavdragen: ”De har gjort att människor har kunnat ta betydligt större bostadslån än de annars hade klarat av”
- Kostnader: ”Nyproduktionskostnaden är samma för en hyresfastighet som en bostadsrättsfastighet. Dock är intäkterna för hyresfastigheten reglerade medan bostadsrättsfastigheten har en fri marknad. Detta driver mycket av nyproduktion till bostadsrättsmarknaden”

hyresrätter i förändring

Andelen hyres- och äganderätter har minskat med tre procentenheter. Andelen hyresrätter av det totala beståndet var 1990 41 procent, 2014 var det 38 procent.

Maria Nordlander

Källa: Fastighetsägarnas rapport “En bostadsmarknad i förändring, hyresrättens andel av beståndet 1990-2014

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev