Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

Amnesti för andrahandshyresgäster på Albyberget

Publicerad: 24 november 2014, 15:46

Albyberget.

Foto: Mattias Fröjd.

Hyresgäster som bott utan hyresvärdens tillåtelse kan erbjudas möjlighet till ett förstahandskontrakt.


Ämnen i artikeln:

Mitt Alby

Mitt Alby utlyser en möjlighet till amnesti för andrahandshyresgäster som hyr olagligt. Med det menar företaget att hyresgäster som bott utan hyresvärdens tillåtelse kan erbjudas möjlighet till ett förstahandskontrakt. Bakgrunden berättar Mattias Tegefjord, vd för Mitt Alby AB, är att de fått kännedom om att det är en relativt utbredd andrahandsuthyrning som sker utan bolagets godkännande.

– Det handlar om att få en fungerande marknad och det behöver alla fastighetsägare jobba med tillsammans. Det är grunden, att vi vill veta vilka som är kunder hos oss och att lediga bostäder ska kunna förmedlas till de som står i bostadskön för att få en egen lägenhet. Flera boende har pratat med oss om lägenheter där det är mer eller mindre hotellverksamhet, spring och nya människor hela tiden. De påpekar för oss att det skapar störningar och otrygghet då dessa tillfälliga boende inte heller verkar vara lika måna om varken lägenheten, sina grannar eller utomhusmiljön, säger Mattias Tegefjord.

Efter årsskiftet planerar Mitt Alby att gå igenom hela beståndet och där man upptäcker olaga andrahandsförhyrningar inleda ett arbete med att säga upp dessa kontrakt och låta de som står i bostadskön få chansen att få en bostad. Men, berättar Mattias Tegefjord, så känner man också till flera familjer som bor utan tillåtelse men som är skötsamma och bott under en längre tid i andrahand. Dessa och andra liknande boende vill man först ge chansen att få bo kvar med ett eget kontrakt. Därför utlyser Mitt Alby en möjlighet till amnesti under en period begränsad till två månader, november och december, och under den tiden kan de som hyr olaga i andrahand få möjlighet att få gå förbi bostadskön och få chansen att prövas för att få ett eget förstahandskontrakt hos Mitt Alby.

– Innan vi tar tag i den här frågan på en bredare front känner vi att vi har ett socialt ansvar. Att inte köra ut människor hur som helst utan göra det vi kan för de människor som har etablerat sig i området och har förutsättningar för att kunna få ett eget kontrakt. Innan vi betar av vem som står på kontraktet så vill vi ge alla chansen att få sin sak prövad med lite lägre trösklar än vid nyuthyrning. Har man bott en längre sammanhängande period i våra lägenheter och klarat av att betala sin hyra i tid så ser vi med snällare ögon på inkomst, säger Mattias Tegefjord.
– Sedan gör de något som är i strid med reglerna så för att inte göra det för svårt så är första steget anonymt, där de muntligen eller via mail kan svara på frågor kring sitt boende så att vi kan göra en första bedömning om vi kan gå vidare tillsammans. Om vi sedan ger beskedet att vi är villiga att försöka hjälpa dem så behöver man gå vidare och lämna in uppgifter för att verifiera att det man påstått anonymt gällande inkomst och annat verkligen stämmer, fortsätter Mattias Tegefjord.

Enligt företaget har information gått ut till alla boende i området och Mattias Tegefjord tycker att det tagits emot positivt från de flesta att man erbjudit denna dörröppning. Men man kommer också ställas inför en del svåra val.
– Visst ställs man inför svåra beslutssituationer med familjer som inte har den ekonomiska kraften och som måste hitta något annat boende om vi säger nej. Det är en svår fråga, och kanske ett skäl till att många fastighetsägare blundar för problemet så länge hyrorna kommer in, säger Mattias Tegefjord.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Mitt Alby

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.