tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Uthyrning

All inclusive i nya hyresrätter?

Publicerad: 10 april 2018, 18:03

Foto: Anna Nordén.

Skillnader mellan olika boendeformer och huruvida bostadsrätten är orättvist gynnad är en fråga som seglat upp allt högre på dagordningen de senaste åren. Så även under Business Arena Göteborg som arrangerades på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

Business Arena GöteborgFastighetsmarknaden i VästsverigeAnders NordstrandFastighetsägarna GFRSABO

Hur man ska komma till rätta med bostadsbristen är en fråga som diskuterats fram och tillbaka under lång tid, och när byggandet äntligen kommit igång verkar det som att fler bostäder inte är lösningen på allt. En av nycklarna, enligt panelen, är därför den finansiella biten där skattepolitiken behöver ses över för att komma framåt. Det tycker åtminstone Anders Nordstrand, vd på allmännyttans branschorganisation SABO.

­­– Det är idag mycket dyrare att bo i hyresrätt än i bostadsrätt – vi måste få en balans mellan boendeformerna. Det kräver dels en skattereform, det hoppas vi på efter valet, och där är bostadsfrågan den största frågan. Det är skatterna som är det viktigaste, säger han.

Även om ’helheten’ gång på gång lyfts fram som ett måste, är den del som återkommande lyfts fram som den kanske viktigaste biten av dem alla just finansiering. Mikael Dolitis är vd på Egnahemsbolaget, som enbart jobbar med bostads- och ägarlägenheter. Även enligt hans synvinkel är kapitalet där skon klämmer.

– Den största utmaningen för vår del är att underlätta för förstagångsköpare att köpa lägenheter. Här måste staten gå in och hjälpa till att finansiera förstagångsköparna. Dels unga, dels folk som länge bott i hyresrätt – är man exempelvis en småbarnsfamilj som ska spara kapital för att komma in på bostadsrättsmarknaden så tar det väldigt lång tid.

“För hårda kreditrestriktioner”
Bankernas kreditrestriktioner vid bostadslån lyfts även det fram som en del i finansieringsproblematiken. Rikard Ljunggren, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR, lyfter fram en genomsnittlig etta i Stockholms innerstad som exempel.

– Ska du köpa en sådan behöver du i snitt 450 000 kronor i kontantinsats och du behöver tjäna 40 000 kr i månaden för att klara bankernas krav. De här kreditrestriktionerna är alldeles för hårda. Bankkalkylerna bygger på 7 procents ränta – det finns ingen realistisk grund i det. Jag tror att man överdriver risken., säger han och fortsätter.

– Grundproblemet är att bostadsbristen är inte generell för alla – den gäller för unga, nyanlända och andra resurssvaga hushåll – och vi behöver skapa en bostadsmarknad utan outsiders. Vi behöver ändra synen på vad är hyresrätten vad är bostadsrätten? Hyresrätten är idag ett all inclusive boende – jag tycker att det är rimligt att det är dyrare än det ägda boendet.

Anders Nordstrand igen:

– Det klart att det är dyrt att bo i hyresrätt på ett sätt, men det blir konstigt att ytterligare förstärka skillnaden mellan det ägda och det hyrda genom att subventionera eller hjälpa exempelvis unga att komma in på bostadsrättsmarknaden – hur kan man hitta liknande sätt för hyresmarknaden?

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev