Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uthyrning

0,88 procents hyreshöjning i Malmö

Publicerad: 5 december 2016, 13:58

Turning Torso i Malmö.

Hyresgästföreningens och Malmös allmännyttiga bostadsbolag MKBs hyresförhandlingar landade på en hyreshöjning på 0,88 procent.

Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenMKBMalmö

Även de privata fastighetsägare som företräds av Kanslihuset är färdigförhandlade. Totalt rör det sig om 34 000 lägenheter.

Uppgörelsen omfattar både en överenskommelse om generell hyreshöjning för 2017 och ett avslut på flera års förhandlingar om en revidering av Malmömodellen, som innebär att de fastighetsägare som tecknar avtal om nya Malmömodellen får höja hyran med ytterligare 0,5 procent nästa år. Själva hyran höjs med 0,38 procent från första maj 2017, totalt 0,88 procent.

– Vi är i nöjda med årets hyresförhandling. Nu arbetar vi vidare med Malmömodellen och systematisk hyressättning, säger Anna Holst, förhandlingschef hos MKB.

Hyresgästföreningen är nöjda med uppgörelsen, men tycker egentligen inte att det behövs någon hyreshöjning.

− Tyvärr­ nådde vi inte ända fram. Vi har idag tecknat ett avtal som innebär 0,38 procents höjning från den 1 maj, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Den så kallade Malmömodellen infördes för cirka tio år sedan, och innebär att det geografiska läget ska få ett större genomslag i hyressättningen. Exempelvis var hyran 2015 cirka 45 procent högre i Västra Hamnen jämfört med Rosengård.

En del av Malmömodellen är också att kvalitén på förvaltningen också ska påverka hyran. Fastighetsägare måste dels teckna avtal om att man följer Malmömodellen och Hyresgästföreningen har rätt att ställa krav på att fastighetsägarnas förvaltning sköts väl.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev