Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

WSP köper konkurrent – ska bli världens ledande miljökonsult

Publicerad: 6 december 2020, 19:42

Konsultjätten WSP växer ytterligre genom uppköp av den globala konkurrenten Golder. ”För svensk del innebär förstärkningen att vi är nära eller faktiskt redan på förstaplatsen på den svenska miljötjänstmarknaden”, säger Magnus Meyer, vd på WSP Europe, i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

WSP

WSP skriver i ett pressmeddelande om uppköpet av det medarbetarägda ingenjörs- och konsultföretaget Golder med bas i Ontario, Kanada.

Golder grundades 1960 och är specialiserade på geovetenskapssektorn, en teknisk nisch fokuserad på jord- och miljöförhållanden. Företaget erbjuder tjänster inom teknik, sanering, regelverk och efterlevnad, design och miljö till kunder inom bland annat gruv-, tillverknings- samt infrastruktursektorn. 

Läs även: Chockstart för nya WSP-toppen: ”Som tur är så gillar jag att stå med tårna över kanten”

Golder har 155 kontor med cirka 7000 anställda i mer än 30 länder världen över.

För WSP i Norden innebär uppköpet att WSP går från 1000 miljökonsulter till 1 300. I Sverige blir det ett tillskott på 100 personer i Göteborg samt 100 personer i Stockholm samt ett 10-tal i Luleå. I Europa kommer WSP efter förvärvet också att gå in i ett antal nya länder.

– Vi är väldigt glada över möjligheten att kunna förvärva Golder. Det är ett väl ansett bolag och ligger helt i linje med vår globala och europeiska strategi att växa och framför allt att kliva fram som en allt starkare miljökonsult. För svensk del innebär förstärkningen att vi är nära eller faktiskt redan på förstaplatsen på den svenska miljötjänstmarknaden, säger Magnus Meyer, vd på WSP Europe i en presskommentar.

Läs även: Hon ska leda projektledarna på WSP

Det avsedda förvärvet av Golder är en i raden av investeringar i samma riktning. Förra året förvärvade WSP flera miljöinriktade bolag, exempelvis danska Orbicon och nederländska Lievense.

WSP har under senare år fokuserat på miljöområdet, en inriktning som företaget ska hålla fast vid även framöver, enligt pressmeddelandet. 

Med förvärvet växer WSP till att vara 54 000 medarbetare varav 14 000 inom miljötjänster. I Norden växer WSP från 1 000 miljökonsulter till 1 300. Förvärvet väntas bli slutfört under andra kvartalet 2021 därefter kan integrationen av de båda bolagen påbörjas.

WSP är den tredje största teknikkonsulten i Sverige efter Afry och Sweco.

WSP har inte kommunicerat något pris för Golder.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

WSP

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.