torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Wallenstam slutar med återköp efter 18 år

Publicerad: 14 december 2018, 14:12

Hans Wallenstam Foto: Elias Ljungberg.

Wallenstam kommer sluta att återköpa aktier och istället investera pengarna i nyproduktion av hyresrätter och förädling av kommersiella lokaler. Det ska öka bolagets rapporterade substansvärde med 40 kronor per aktie.

Ämnen i artikeln:

Wallenstam Fastigheter

Wallenstam kommer sluta att återköpa aktier för att istället investera pengarna i nyproduktion av hyresrätter och förädling av kommersiella lokaler. Förhoppningen är att det ska öka bolagets rapporterade substansvärde med 40 kronor per aktie, eller 50 procent, fram till 2023. Det framkom på fredagen under en presentation av bolagets affärsplan för de kommande fem åren.

Wallenstam började med återköp år 2000 och har sedan dess köpt tillbaka aktier för miljardbelopp. Återköp och åtföljande makulering av aktier gynnar de kvarvarande aktieägarna eftersom deras ägarandelar ökar. Det är ett alternativ till vanlig aktieutdelning.

Wallenstam uppskattar att bolaget kommer investera 20 miljarder kronor under perioden 2019-2023.

–Vi har så mycket investeringar framför oss som ger fin förräntning så nu ska vi i högre utsträckning behålla pengarna i bolaget, säger Wallenstams vd Hans Wallenstam till Fastighetsnytt efter att han för åttonde gången presenterat bolagets affärsplan.

När det gäller bolagets utdelningen så har den antingen stigit eller varit oförändrad sedan många år tillbaka och Hans Wallenstam räknar med att den sviten kommer hålla i sig de kommande fem åren.

Wallenstam har ökat produktionen av bostäder genom årets lopp. I den förra affärsplanen siktade Wallenstam på 7 500 bostäder under en femårsperiod, vilket motsvarar 1 000- 2 000 enheter per år. Enligt Hans Wallenstam vill bolaget ligga kvar på den nivån framöver och fokus kommer istället ligga på att försöka få ner produktionskostnaderna.

Det råder ingen brist på efterfrågan på hyresrätter. För närvarande står 40 000 personer i Wallenstams bostadskö för nyproducerade lägenheter i Stockholm. Bolaget har för avsikt att skapa en likadan kö i Göteborg.

Riksbanken har flaggat för att det kan komma en räntehöjning i nästa vecka eller i februari nästa år. Hans Wallenstam tror dock inte att en eller några höjningar skulle ha någon nämnvärd påverkan på bolaget, till stor del på grund av att bolaget låst sina räntor för lång tid framöver. Den genomsnittliga räntebindningstiden var 36 månader per den sista september.

Samtidigt anser Hans Wallenstam att en höjning skulle vara dåligt tajmad i dagsläget eftersom marknaden för bostadsrätter börjat svaja. Han hade hellre sett att räntan höjts till nollstrecket för ett par år sedan.

Wallenstam räknar med att nästan uteslutande ägna sig åt hyresbostäder de kommande fem åren och påverkas därför inte nämnvärt av utvecklingen på bostadsrättsmarknaden. Däremot skulle den stressade situationen för många bostadsrättsutvecklare kunna leda till investeringsmöjligheter framöver.

­–Det kan ju hända att de behöver realisera lite mark och det har man ju sett många exempel på att det kommit ut byggrätter till försäljning. Men för att de ska bli intressanta för oss så måste de komma ner en del i pris, säger Hans Wallenstam.

Enligt Wallenstam har utbudet av byggrätter ökat sedan hösten 2017 och det finns ännu inget som tyder på att den trenden kommer att sluta.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev