Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Vonovia siktar på att ta över hela Victoria Park

Publicerad: 5 september 2018, 05:15

Vonovias vd Rolf Buch Bild: Vonovia

Vonovia kan komma att lägga beslag på hela Victoria Park och avnotera bolaget. Det säger en talesperson för det tyska bostadsbolaget till Fastighetsnytt efter morgonens nyhet om att man köpt den tidigare budkonkurrenten Starwoods aktieinnehav.


Ämnen i artikeln:

Starwood Capital GroupVictoria Park FastigheterVonovia

Förvärvet av det amerikanska private equity-bolaget Starwoods 27 074 397 A-aktier och 32 486 304 B-aktier ökar Vonovias ägarandel i Victoria Park till 81,4 procent av kapitalet och 81,1 procent av rösterna.

Därutöver har Vonovia köpoptioner som ger bolaget rätt att köpa aktier för motsvarande 10,04 procent av kapitalet och 12,35 procent av rösterna.

Oliver Larmann från Vonovias avdelning för investerarrelationer räknar i dagsläget med att bolaget kommer att använda sig av optionerna, som kan lösas in under perioden 15-29 maj 2019.

Det skulle höja ägarandelen till över 90 procent, vilket i sin tur skulle ge Vonovia rätt att kräva inlösen av minoritetsägarnas aktier.

Det verkar luta åt att så blir fallet även om några slutgiltiga beslut inte fattats än.

-Ja, för att vara ärlig så är det en realistisk möjlighet, säger Larmann till Fastighetsnytt.

-Svenska lagar säger att du behöver 90 procent eller mer. Med köpoptionerna kommer vi upp i mer än 90 procent så det är en bra möjlighet för Vonovia att göra ett tvångsinlösenförfarande.

Lösenpriset är 38 kronor, vilket är samma kurs som när Vonovia lade ett bud på bolaget i början av maj i år. En dryg månad innan hade Starwood lagt ett bud som var några kronor lägre.

Även vid dagens affär betalar Vonovia motsvarande 38 kronor per aktie men det sker enligt Larmann genom att Vonovia köper ett bolag som innehåller Starwoods aktier.

Victoria Parks B-aktie backar 1,5 procent till 39,10 kronor kring lunchtid på onsdagen.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.