Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Volymen i regionsstäderna växer – på storstädernas bekostnad

Publicerad: 17 mars 2016, 13:37

Åsa Henninge.

Omsättningsvolymen i storstäderna sjönk under 2015 samtidigt som den ökade i större regionstäder som exempelvis Umeå, Helsingborg, Örebro och Uppsala. Det framgår av NAI Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad – Fokus 24 orter


Ämnen i artikeln:

SvefaFastighetsmarknaden i norra Sverige

Omsättningsvolymen i storstäderna sjönk under 2015 samtidigt som den ökade i större regionstäder som exempelvis Umeå, Helsingborg, Örebro och Uppsala. Det framgår av NAI Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad – Fokus 24 orter som i vanlig ordning presenterades på Mipim på torsdagen.

Av rapporten framgår att transaktionsvolymen under 2015 uppnår cirka 140 miljarder kronor vilket är strax under nivån för 2014 men ändå en historisk hög nivå. Obalans mellan utbud och efterfrågan och pressade direktavkastningskrav gör investeringar i storstadsmarknaderna dyra och under 2015 har man observerat ett stort och stigande intresse för investeringar i Sveriges större städer. Gapet mellan fastigheters avkastning och låneräntan i kombination med volatiliteten på börsen skapar ett fortsatt oerhört gynnsamt investeringsklimat för fastigheter. NAI Svefa ser därför en fortsatt mycket stark utveckling på svensk fastighetsmarknad.

– Flera av våra större städer uppvisar en historiskt hög transaktionsvolym under 2015 med nivåer som överstiger 2 miljarder kronor i flera delmarknader, säger Åsa Henninge, analyschef på NAI Svefa i ett pressmeddelande.

Kombinerat står bostäder, industri och kontor för cirka tre fjärdedel av den totala transaktionsvolymen. Vidare ökar intresset för investeringar i handels och intresset för samhällsfastigheter är fortsatt stort.

– Med drygt 9 miljarder kronor kan man konstatera att omsättningen inte når upp till 2014 års rekordnivå men det är intressant att se att antalet offentliga säljare ökar. Flera kommuner och landsting står inför en investeringsboom med tuffa ekonomiska utmaningar och ser därför över sina fastighetsstrategier.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från NAI Svefa

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.