Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Visar Blackstone en skymt av vad som komma skall?

Publicerad: 9 februari 2017, 22:24

Bild: Dreamstime.

I och med affären där D. Carnegie & Co:s köper av 1 681 lägenheter i Arboga, Köping och Tranås, avviker bolaget, som nu styrs av Blackstone, från den väg man tidigare varit så noga med att betona att man varit inne på.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterBlackstone GroupHembla

En av årets hittills mest intressanta affärer måste vara D. Carnegie & Co:s köp av 1 681 lägenheter i Arboga, Köping och Tranås från Balder för över 1,4 miljarder kronor. Ingen iögonfallande stor affär med tanke på det vi fick bevittna under förra året men det som borde få flesta att höja på ögonbrynet är det faktum att D. Carnegie, som nu styrs av Blackstone, avviker från den väg man tidigare varit så noga med att betona att man varit inne på.

Vd Ulf Nilsson har tidigare tagit varje tillfälle i akt att påminna oss om att D. Carnegies marknad är Storstockholm med omnejd, man har sträckt sig upp till Uppsala och ner till Norrköping men de flesta fastigheter utanför Storstockholm har bolaget målmedvetet avyttrat. När D. Carnegie sålde ett stort bestånd i Hammarkullen i Göteborg till allmännyttiga Bostadsbolaget kommenterade Ulf Nilsson affären som följer:

”Försäljningen är ett led i vår fokusering på att äga bostäder i Storstockholm eller med pendlingsavstånd till huvudstaden.”

Bolaget har förvisso köpt på sig kåkar i Norrköping som är en med svenska mått mätt stor stad och dessutom i tillväxt men det samma gäller knappast Arboga och Köping. Dessa orter skulle eventuellt kunna definieras som orter på pendlingsavstånd men de är knappast av den dignitet som D. Carnegie hittills har velat ha i sin portfölj. Det är småländska Tranås definitivt inte heller och ännu mindre på pendlingsavstånd från huvudstaden.

Frågan är då varför D. Carnegie & Co. nu så markant avviker från den strategi man tidigare stakat ut. I en kommentar till affären med Balder säger Ulf Nilsson lite kryptiskt att de förvärvade fastigheterna passar väl i bolagets värdeskapande affärsmodell men vad betyder det egentligen? Man borde väl ha kunnat hitta fastigheter i orter närmare Stockholm? Återigen, i synnerhet Tranås är en mycket udda fågel i sammanhanget.

Eventuellt kan affären sättas i sammanhang med Blackstones intåg på den svenska marknaden och in i D. Carnegie. För cirka fyra månader sedan ställde vi oss frågan vad Blackstone har i kikaren utifrån det faktum att denna gigantiska kapitalförvaltare och investerare, världens största privata sådana, är i grund och botten en private equity-aktör. Det innebär att man knappast köpt sig in i D. Carnegie bara för att, som det heter.  Blackstone är en aktivist som hela tiden arbetat utifrån en idé. De har en plan och de har en exitstrategi (förmodligen även ett exitdatum planerat).

I oktober gick resonemanget åt det hållet att Blackstone avser skapa en betydligt större bostadsportfölj och frågan är om transaktionen med Balder är ett första led i en sådan strategi. Det är svårt att se varför D. Carnegie skulle annars avvika från sin Stockholmsstrategi. Framtiden får utvisa vad exakt Blackstone har för plan men eventuellt har man nu visat en skymt av sina kort.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.