Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Vill köpa Tribona för 2 miljarder

Publicerad: 18 september 2015, 05:37

Rutger Arnhult är vd för Klövern.

Corem Property Group meddelade på fredagsmorgonen att man lägger ett bud om 42 kronor per aktie på allt utestående kapital i konkurrenten och sfärkusinen Tribona.


Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultKlövern FastigheterTribonaCorem Property Group

Corem Property Group meddelade på fredagsmorgonen att man lägger ett bud om 42 kronor per aktie på allt utestående kapital i konkurrenten och sfärkusinen Tribona. Budet innebär en premie på 17,3 procent givet aktiekursen 35,8 kronor som var Tribonas stängningskurs måndagen 7 september och en premie om 7,1 procent givet aktiekursen 39,2 kronor som var Tribonas kurs torsdagen 10 september. Då hade Tribonas kurs stigit rejält på nyheter om ett indikativt bud på bolaget och en klyfta mellan huvudägaren Klövern och andra storägare som hade begärt en extra bolagsstämma.

Efter det föll Tribonas aktie igen och på torsdagen, innan budet kom, stängde aktien på 38,3 kronor. Givet den kursen innebär budet en premie på 9,7 procent. Tribonas aktie har stigit med 6 procent till 40,8 kronor i den inledande handeln på fredagen, enligt Fastighetsnytt Aktieservice.

Corems huvudägare är Rutger Arnhult, vd på Klövern, och indirekt är Corem redan Tribonas huvudägare då Corem är störst ägare i Klövern som i sin tur är huvudägare i Tribona. Corems styrelseordförande, Patrik Essehorn, sitter dessutom i styrelsen för Tribona tillsammans med bland andra Rutger Arnhult.

Det har som nämnts ovan funnits ett indikativt bud på Tribona och som Fastighetsnytt kunde avslöja 9 september gick styrelsen för det Lundabaserade Tribona ut med information om budet då man fruktade att information hade läckt ut. Det har spekulerats, bland annat i Fastighetsnytt, i att det var Klövern som stod bakom budet och med tanke på det ovannämnda korsägandet så kan vi konstatera att det alltjämt är Arnhult-sfären som lägger budet.

Bolagen är verksamma inom samma segment, även om Corems affär är bredare, och tillsammans kommer de att ha ett sammanlagt fastighetsvärde på 12,5 miljarder kronor. Corem är idag ett aningen större bolag, med fastighetsvärde på 7,3 miljarder kronor vid halvårsskiftet medan Tribonas fastighetsvärde låg på 5,1 miljarder kronor (summan av 7,3 och 5,1 är visserligen 12,4 men det finns avrundningseffekter som gör att bolagens sammanlagda värde blir 12,5 miljarder).

Ett bud på 42 kronor per aktie värderar Tribona till lite drygt 2 miljarder kronor. Corem erbjuder sig att betala halva beloppet kontant, halva i form av preferensaktier som kommer att emitteras till teckningskursen 173 kronor per aktie. Högst avser man emittera 5 906 347 nya preferensaktier, vilket givet kursen 173 kronor ger 1,021 miljarder kronor i nytt kapital. Aktieägare i Tribona får 0,243 preferensaktier i Corem per aktie i Tribona.

Erbjudandehandling beräknas vara tillgänglig 16 oktober då Corems extra bolagsstämma har, med all förmodan, godkänt att de nya preffarna emitteras. Acceptperioden beräknas inledas 19 oktober och vara klar 16 november.

Klövern, som kontrollerar 29,55 procent av kapitalet i Tribona, har ställt sig positivt till budet.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.