torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Vattenfall säljer solceller och köper el av kunderna

Publicerad: 29 maj 2012, 12:36

Genrebild, solceller Foto: Vattenfall

Denna vecka kommer Vattenfall att börja sälja solceller till de kunder som vill producera sin egen el. Den el som ej förbrukas kan kunderna sedan sälja till kraftbolaget. Nyckelfärdiga solcellspaket kommer att levereras i hela landet.


Denna vecka kommer Vattenfall att börja sälja solceller till de kunder som vill producera sin egen el. Den el som ej förbrukas kan kunderna sedan sälja till kraftbolaget. Nyckelfärdiga solcellspaket kommer att levereras i hela landet.

Tillfälligtvis meddelade Vattenfall detta samma dag som Fastighetsnytt publicerade en artikel om solceller i sitt senaste nummer. I artikeln efterlyses den debatt som gick för en tid sedan om precis den modell Vattenfall nu erbjuder. Modellen har sedan ett antal år funnits i Tyskland där konsumenter som installerar solceller på sina tak har kunnat få en skattereduktion.

Hannes Carl Borg, politiskt sakkunnig på näringslivsdepartementet, finns det inga skattelättnader på tapeten i Sverige och några bidrag är inte heller aktuella.
– Vi har däremot ett investeringsbidrag sedan den 1 juli 2009 för likväl privatpersoner som företag och offentliga organisationer. Det nuvarande investeringsbidraget gäller i tre år och man överväger nu att förlänga det säger han.

Sänkt kostnad

Att installera solceller som producerar ett hushålls genomsnittliga årsförbrukning av el kostar enligt Fastighetsnytt beräkningar som bygger på information ifrån Energimyndigheten cirka 180-220 tusen kronor per hushåll men enligt Magnus Holm, chef för Vattenfall försäljning, kostar bolaget stora solcellspaket med en produktionskapacitet på 2 600 KWh per år 63 000 kronor när man dragit av en 10 procents rabatt som bolagets existerande elhandelskunder får. Ett genomsnittligt hushåll förbrukar i runda slängar 5 000 KWh per år (Magnus Holm påpekar att villor ofta är eluppvärmda och förbrukar då upp till 20 000 KWh per år) och därmed behöver man två sådana paket vilket skulle ge en totalkostnad på 126 000 kronor per hushåll.
– I våra paketpriser ingår såväl hårdvara som montering och installation, säger han.

Magnus Holm menar att de som installerar solceller normalt inte drivs av ekonomiska skäl, utan av viljan att producera sin egen förnybara el.
– Sedan behöver man fortfarande ha ett kompletterande elavtal för de stunder då solen inte skiner, säger han.

Ett antal svenska fastighetsbolag har installerat solcellspaneler på några få fastigheter men det är inte av ekonomiska motiv och enligt Nicklas Walldan, chef för teknisk service och utveckling på Vasakronan, måste solceller bli billigare och effektivare för att konkurrera med annan el.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev