söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Transaktioner

Västsvensk fastighetsägare köper Nevs fastigheter i Trollhättan

Publicerad: 4 maj 2023, 08:02

Svante Andersson förvärvar genom sitt bolag Stenhaga Invest den krisande elbilstillverkaren Nevs fastigheter i Trollhättan.

Elbilstillverkaren Nevs har sålt majoriteten av ägandet i sina fastigheter i Trollhättan till fastighetsägaren Svante Andersson. Det skriver hans bolag Stenhaga Invest i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetTrollhättan

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Den konkurshotade elbilstillverkaren Nevs, som ägs av kinesiska fastighetsjätten Evergrande, sålde i februari en fastighet på fabriksområdet i Trollhättan till det kommunala bolaget Kraftstaden Fastigheter. Några dagar tidigare hade bolaget sagt upp 320 av 340 medarbetare i Trollhättan och lagt biltillverkningen i träda.

Nu genomför bolaget nästa fastighetsaffär. Det är Svante Andersson som genom sitt bolag Stenhaga Invest, baserat i Vara på Västgötaslätten, har tecknat ett intentionsavtal med Nevs och ägaren Evergrande om att förvärva 80 procent av ägandet i Nevs fastigheter med tillhörande fabriksområde i Trollhättan. Elbilsbolaget behåller 20 procent för att i framtiden kunna återstarta produktionen om möjligt.

Den fastighet som Andersson nu förvärvat omfattar 320 000 kvadratmeter lokaler och kontor och 800 000 kvadratmeter mark inklusive maskiner och inventarier som den tidigare ägaren, enligt pressmeddelandet, investerat flera miljarder kronor i. Större delen av ytorna är outhyrda men det finns ett antal aktörer som hyr cirka 50 000 kvadratmeter.

Köpeskillingen kommuniceras inte i pressmeddelandet.

Stenhaga Invest skriver att bolaget kommer att arbeta tillsammans med Trollhättans kommun för att attrahera fler företag till området

– Vi är glada att återigen få nytt liv i fabriken. Den har stått tom alldeles för länge och nu får vi rejäl draghjälp med att låta ny verksamhet etablera sig på Stallbacka. För de anställdas del kan jag förstå att det kan uppstå en oro för ”vad händer med oss”, men det här möjliggör att flertalet anställda kommer att kunna arbeta vidare i den nya verksamheten. Men hur verksamheten ska drivas är en del av våra fortsatta förhandlingar, säger Nina Selander, vd på Nevs, i pressmeddelandet.

Stenhaga beskrivs som en koncern med 70 bolag och verksamhet i 11 länder. Ett nyligt förvärv som bolaget gjort är Tierp Arena utanför Uppsala. Bolaget ägs till 100 procent av Svante Andersson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev