Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Transaktioner

Utländskt ägande ökat med över 700 procent

Publicerad: 29 Oktober 2014, 12:40

Andelen utländska ägare i Diös Fastigheter har ökat explosionsartat de senaste två åren. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på siffror från SIS Ägarservice.


Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Vid utgången av tredje kvartalet stod utländska investerare för 13,5 procent av kapitalet i det Östersundsbaserade fastighetsbolaget och det kan jämföras med årsskiftet då det utländska ägandet i bolaget uppgick till 6,4 procent av kapitalet.

Det utländska ägandet har alltså mer en fördubblats hittills i år och går man ytterligare ett år tillbaka ser man att vid årsskiftet 2012/2013 stod utländska investerare för 1,6 procent av kapitalet. Det innebär att utländskt ägande i Diös har ökat med närmare 744 procent på 21 månader.

Främst är det utländska institutioner som har köpt aktier i Diös och den största utländska ägaren idag är amerikanska investmentbolaget BlackRock, en av världens största fondförvaltare. BlackRock ägde vid kvartalsskiftet 772 266 aktier i bolaget, motsvarande 1 procent av kapitalet. Den amerikanska jätten köpte in sig i Diös i mars, visar SIS Ägarservice siffror.

Förklaringen till det ökade utländska innehavet ligger dels i Diös-aktiens prestation på börsen, dels i det faktum att Diös har sedan 2012 blivit en betydligt mer likvid aktie, som Fastighetsnytt tidigare har rappoterat. Vid börsens stängning på 2012 års sista handelsdag kostade Diös aktien 35 kronor medan den vid börsstängningen på tisdagen kostade 50,25 kronor. Aktien har med andra ord stigit med 43,6 procent på två år och gett en mycket bra avkastning.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.