Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Utbyggnaden av köpcentra växer

Publicerad: 22 april 2013, 11:46

32 miljoner kvadratmeter är under byggnation just nu i hela världen. Det är en ökning med 15 procent på årsbasis, enligt CBRE. Kina står för mer än hälften av nybyggnationen.


Ämnen i artikeln:

CBRE

Utbyggnaden av köpcentra sker främst på tillväxtmarknader, och Kina står för mer än hälften av nybyggnadsytan, 16,8 miljoner kvadratmeter. Sju av världens tio mest aktiva byggnadsmarknader ligger i Kina. Andra marknader med avsevärd utbyggnad är bland annat Istanbul, Moskva, Sankt Petersburg, Abu Dhabi, New Delhi, Kiev, Hanoi och Kuala Lumpur.

I Europa ökade utbyggnaden av köpcentra med 10 procent på årsbasis 2012 till 1,71 miljoner kvadratmeter, en stor andel (72 procent) var i Östeuropa. Istanbul var den mest aktiva utbyggnadsmarknaden i Europa med sju nyöppnade köpcentra, bland annat Marmara Park (94 000 kvadratmeter) och Trump Towers (41 000 kvadratmeter). Istanbul fortsätter att vara den mest aktiva marknaden under de kommande åren. För närvarande är 32 centra under byggnation.

Den andra högaktiva byggnadsmarknaden är Ryssland. Moskva har flest planerade nybyggnationer, och där ska 815 000 kvadratmeter öppnas under de närmaste två tre åren. I grannlandet Ukraina är 445 000 kvadratmeter i åtta centra under byggnation i Kiev, vilket gör staden till Europas fjärde mest aktiva stad. 40 nya internationella detaljhandelskedjor slog upp portarna där förra året.

– Det faktum att en klar majoritet av Europas köpcentrumbyggnation sker på tillväxtmarknaderna är mycket betydelsefullt. På mogna marknader är det ont om attraktiva lägen, så detaljhandelsbolagen visar allt större intresse för de allt mer lovande alternativen på tillväxtmarknaderna, Neville Moss, chef för EMEA Retail Research på CBRE.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande CBRE

Ämnen i artikeln:

CBRE

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.