Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Transaktioner

Uppsving för hyresrätter när transaktionsåret går mot sitt slut

Publicerad: 2 december 2021, 15:14

Året börjar närma sig sitt slut och aktiviteten på den svenska transaktionsmarknaden avtar inte. Newsec prognostiserar en volym om 350 miljarder kronor för helåret 2021.


Ämnen i artikeln:

Newsec

Transaktionsvolymen mellan januari och oktober landade på 253 miljarder kronor. Marknaden har sedan länge passerat den tidigare rekordvolymen 218 miljarder, som noterades 2019. 

Bostadssegmentet sticker ut under 2021 och står för 37 procent av den omsatta volymen på transaktionsmarknaden, vilket är den högsta andelen någonsin för segmentet. Volymen inom segmentet har delvis drivits upp av den omskrivna försäljningen utav Akelius svenska bestånd, som Heimstaden köpte tidigare i år för dryga 33 miljarder kronor. 

Foto: Newsec

Utöver detta har det även skett ett antal stora strukturaffärer inom segmentet. Exempelvis har Samhällsbyggnadsbolaget köpt 70 procent av Riksbyggens fastighetsbolag Unobo och John Mattson har förvärvat bostadsbolagen HEFAB och EFIB i Stockholm. Merparten av transaktionsvolymen inom bostadssegmentet utgörs dock fortsatt av styckesaffärer, där trycket på nyproducerade fastigheter samt fastigheter i projektstadiet har varit synnerligen starkt i år. 

Läs även: Risk för snedvriden konkurrens när korsägandet ökar

Den starka efterfrågan för hyresfastigheter har resulterat i att kvadratmeterpriserna för hyresrätter nu överstiger kvadratmeterpriserna för bostadsrätter i många lägen. Utvecklingen för segmentet har delvis drivits av fortsatt bostadsbrist i Sverige. Detta har bland annat bidragit till skenande bostadsrättspriser, vilket i sin tur har lett till ökat tryck på hyresrättsmarknaden. Samtidigt är det även en stor mängd kapital som söker riskfri avkastning och både internationella och svenska köpare bedömer att hyresrisken på den svenska bostadsmarknaden är marginell. Dessa faktorer i kombination med det bestående lågränteläget har resulterat i ytterligare yieldkompression inom bostadssegmentet, där yielder på under 2 procent inom de starkaste områdena inte längre förvånar. Under året har även direktavkastningskraven utanför de största städerna sjunkit påtagligt. 

Utöver ovan bidragande faktorer har även det omdiskuterade investeringsstödet visat sig vara mycket attraktivt. Stödet beviljas för nybyggnation av hyresbostäder där normhyran maximalt uppgår till mellan 1 350 – 1 550 kronor/kvadratmeter, beroende på läge. 27 procent av alla hyresrätter i Sverige byggdes med investeringsstöd 2020, vilket kan jämföras med 12 procent när stödet först infördes 2017. 

Foto: Newsec

Storstadsregionernas andel av den totala summan beviljat investeringsstöd uppgick till hela 62 procent under 2020, vilket i sin tur kan jämföras med 36 procent under 2017. Den 15e oktober 2021 beslutade regeringen att investeringsstöd i storstadsregionerna ska prioriteras. Detta innebär i praktiken att vid varje fördelningstillfälle, som normalt sett sker månadsvis, kommer samtliga ansökningar för storstadsregioner granskas innan ansökningar i övriga landet kommer kunna tilldelas medel. 

Läs även: Därför blir fastighetsbolagen större: ”Vi ser tydliga fördelar i marknaden”

Den starka marknaden för hyresrätter har också noterats av byggaktörerna. För första gången sedan 1995 byggdes det under 2020 fler hyresrätter än bostadsrätter i Stockholms län. Även i de andra storstadsregionerna, samt i landet som helhet, har hyresrätterna fått sig ett rejält uppsving. Framöver väntas kvadratmeterpriserna för hyresrätter fortsätta att öka, då efterfrågan fortsatt är väldigt stark bland investerare.  

Ulrika Lindmark, Head of Valuation and Strategic Analysis, Newsec

Ämnen i artikeln:

Newsec

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.